Preminuo pesnik i prevodilac Jovica Janković

Grad

Narodna biblioteka „Vuk Kradžić“ u Kragujevcu saopštila je da je preminuo Jovica Janković (1968–2022).

Janković je bio profesor ruskog jezika i književnosti, pesnik i prevodilac Jovica Janković prerano nas je napustio. Jovica je vodio „Ruski kutak” pri Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić” kreirajući zanimljive i dobro posećene programe („Dani ruske kulture u Kragujevcu”, „Dani ruskog savremenog dokumentarnog filma”, Festival ruskog dečjeg filma „Čarobni svet bajke”, predstava „Čarobna pahuljica, izložba „Sa
hudožnikom kroz knjigu”, književne večeri posvećene ruskim autorima…), upoznajući tako zainteresovane sa ruskom kulturom i umetnošću.

Jovica Janković je autor zbirki pesama „Moje jutro” (1995) i „Uhvaćen u zamku” (1997), prevodilac „Izabranih pesama” Davida Samojlova (1994) i jedan od prevodilaca putopisa i eseja „Kroz balkansku vatru” Babken Simonjana (1994, 1995), koautor zbirki pesama „Pogledaj dom svoj anđele” (1989) i „Tri obale” (1991), priređivač zbornika „Lirski kvadrati” (1998) i antologije pesama za decu „Strašan lav” (2006). Pesme su mu objavljivane u zbornicima i književnim časopisima. Bio je predavač u „Ruskom kutku” na besplatnom tromesečnom kursu „Nauči ruski jezik”, koji je organizovan u saradnji sa „Školom mira” iz Kragujevca i Bibliotekom „Dom A. F. Loseva” iz Moskve.

Jovica Janković će biti sahranjen sutra, 24. februara u 13 sati na Beloševačkom groblju.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.