Pressek: Plaća li kragujevački Fijat doprinose radnicima

Društvo

Radnici Fijatove fabrike u Kragujevcu (FCA) na kraju svake godine uz platu dobiju i papir na kome je naveden tačan iznos poreza i doprinosa koji im je uplaćen za tu godinu, ali u slučaju radnika koji su se obratili portalu Pressek taj papir nije verodostojan kada su u pitanju doprinosi za penziono osiguranje.

„Prošle nedelje sreo sam kolegu koji je dao otkaz u fabrici, koji mi je rekao da mu mesecima nisu uplaćivani doprinosi. Nekoliko dana kasnije još jedan kolega i ja samo otišli u PIO da proverimo da li su nama plaćeni doprinosi. Kada smo dobili papire imali smo šta da vidimo. Njemu od kraja oktobra 2019. godine, a meni od kraja novembra 2019. nije plaćen ni jedan mesec, iako obojica radimo“, rekao je radnik sa kojim je redakcija portala Pressek bila u kontaktu.

Iz listinga PIO koji su radnici dostavili na uvid vidi se je fabrika doprinose za penziono osiguranje prestala da plaća nekome pod jednim, nekome pod drugim datumom.

Obojica radnka su, kako su potvrdili, od fabrike dobijali papir na kraju godine da su im svi porezi i doprinosi za tu godinu uredno plaćeni.

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike FCA Saša Djordjević rekao je da je šest-sedam radnika dolazilo u sindikat kako bi ukazali da su čuli da postoji problem neplaćanja doprinosa, ali da niko od onih koji su im se obratili nije imao konkretan dokaz da baš njemu doprinosi nisu plaćeni.

„Svi koji su me kontaktirali naveli su da su čuli da postoje odredjeni problemi sa doprinosima našim radnicima vezanim za PIO. Kad sam ih pitao da li su išli da provere da li su im doprinosi plaćeni, odgovarali su da su za to čuli od kolege koji je išao da proveri, ali oni, eto, nisu za sebe proveravali“, rekao je Djordjević.

On je dodao i da je moguće da su u pitanju pojedinačni slučajevi do kojih je došlo greškom, ali svakako savetuje radnicima da odu u PIO fond i provere da li su im doprinosi plaćeni, i ukoliko nisu da o tome obaveste sindikat.

„Mi ćemo reagovati bez obzira da li su u pitanju radnici koji su članovi našeg sindikata ili ne“, kazao je Djordjević.

Portal Pressek pokušao je i da od uprave kragujevačke fabrike dobije odgovor na pitanja u kojoj meri postoje problemi sa isplatom doprinosa za penziono osiguranje za radnike te na koji način i kada će problem radnika kojima doprinosi nisu plaćeni biti rešen.

Odgovor, iako je od slanja mejla na zvaničnu adresu uprave kragujevačke fabrike prošlo dva dana, nisu dobili.

Kragujevačka fabrika od početka godine je radila svega desetak dana.

Medju  zaposlenima se, piše portal, uveliko priča kako fabrika od maja do septembra uopšte neće raditi, te da će u tom periodu radnici dobijati minimalac.

Predsednik Samostalnog sindikata objašnjava da je prelazak na minimalac, po ugovoru koji imaju sa menadžmentom, nemoguć, te će čak i ukoliko fabrika ne bude radila narednih meseci, radnici koji su na prinudnom odsustvu dobijati 65 odsto republičkog proseka plata.

Država Srbija je ugovor sa Fijatom o preuzimanju kragujevačke automobila fabrike potpisala 2008. godina.

Tada je najavljivana i proizvodnja 200.000 automobila godišnje, što nikada nije dostignuto.

Fabrika je prošle godine, prema pisanju medija, radila 50 dana i proizvela 15.000 automobila, što je najmanje od dolaska Fijata u Kragujevac. Rekord u proizvodnji dostignut je 2013. kada je sa traka sišlo 117.000 vo­zi­la.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.