Priča Ukrajinke koja 10 godina živi u Kragujevcu

Društvo

„Niko nije verovao da će ovo da se dogodi, još sam u šoku“, kaže za Nova.rs Ana Radovanović (Kolbjanova), Ukrajinka koja već 10 godina živi u Kragujevcu. Ona će sutra, zajedno sa svojim sunarodnicima, sa mirnog skupa koji je zakazan za 16 sati ispred Prve gimnazije, poslati poruku da se zaustavi rat u Ukrajini.

‘‘Miran skup podrške je najmanje što u ovom trenutku možemo da uradimo za svoj narod u Ukrajini‘‘, objašnjava Ana inicijativu Ukrajinaca koji žive u Kragujevcu. Odmah dodaje da u Šumadiji ima

Ukrajinica, ali ne zna koliko tačno, jer kako kaže, zbog dobre integracije i prihvatanja bez ikakvih predrasuda, nikada nije imala potrebu da se ‘‘svrstava u nacionalnu manjinju‘‘.

Veruje da se tako osećaju i drugi Ukrajinci u Kragujevcu, te nikada nije osnovano neko formalno udruženje. Međutim, napominje, da su se odmah po izbijanja ratnih sukoba, brzo okupili i formirali viber grupu, kako bi međusobno razmenjivali i delili informacije koje dobijaju od svojih prijatelja iz Ukrajine.

S ponosom ističe da su se grupi pridružili i njihovi srpski prijatelji, koji saosećaju sa njima i nude pomoć. Pojašnjava da je tako nastala i ideja o organizovanju mirnog skupa podrške.

‘‘Želimo da pošaljemo poruku da se rat zaustavi, ne možemo da sedimo ovde u miru i ne radimo ništa. Takođe, hoćemo da skrenemo pažnju javnosti ka ovom ratu, kao i da naši sugrađani Kragujevčani znaju, da u ovom gradu žive i Ukrajinci koji su iz različitih razloga došli u Srbiju. Rat nikome nije doneo dobro, a to najbolje znate vi, koji ste preživeli i osetili rat i njegove posledice‘‘, podvukla je ona.

Moji srpski prijatelji, nude krov nad glavom mojim ukrajinskim prijateljima Ana ističe da je posebno dirnuta saosećanjem koje pokazuju njeni prijatelji u Kragujevcu i u ovoj teškoj

situaciji nude smeštaj njenim rođacima i prijateljima iz Ukrajine. Kaže da za sada nema potrebe za tim, ali joj je takva podrška izuzetno dragocena.

‘‘Igrom slučaja, moja mama je u trenutku izbijanja rata bila u drugoj državi i više se nije vraćala u Ukrajinu. Sada je kod mene, ali moj otac i brat ne mogu da napuste zemlju. Niko od nas nije verovao da će doći do rata, još sam u šoku‘‘, priča ova Ukrajinka koja živi u Srbiji.

Ana je otkrila i da je protiv svakog nasilja i rata i da je za nju sukob u Ukrajini velika trauma, koja je, kako ocenjuje ‘‘povezana sa politikom i političkom igrankom na svetskom nivou‘‘.

‘‘Ja nosim rusko prezime, moj otac je Rus, a mama Ukrajinka. Ja sam baš ta ličnost koja u sebi ima spoj ta dva naroda koja su trenutno u ratu. Protivim se ovom ratu i drago mi je što u Kragujevcu ima mnogo ljudi koji su takođe protiv i što ćemo sutra poslati našu antiratnu poruku‘‘, kaže ona.

Ana Radovanović (Kolbjanova) u Srbiji živi od 2012. godine, a Kragujevac je bio njeno prvo odredište, gde je, kako navodi, zbog toplog i prijateljskog prijema ostala i do danas. Po zanimanju je kostimograf i scenograf, a svojim kreativnim idejama oživela je brojne predstave za decu, kao i u Knjaževsko srpskom teatru gde je zaposlena.

Miran skup podrške narodu Ukrajine biće održan sutra od 16 sati na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije. U pozivu koji je dostavljen medijima, navodi se da su organizatori skupa Ukrajinci iz Kragujevca, kao i da je podrška Ukrajini u ovom trenutku, istovremeno podrška miru u celom svetu.

‘‘Kragujevac je član Međunarodne asocijacije gradova Vesnici mira i u celom svetu je prepoznatljiv poantiratnim porukama koje svakog 21. oktobra šalje sa manifestacije Veliki školski čas. Zbog toga je izabran za početak mirovne kampanje koja će se realizovati u više gradova, a već u nedelju je sledeći skup u Beogradu‘‘, najavili su organiztori.

Autor: Aleksandra Petrović

Ana Kolbjanova Foto: KST 3

Izvor:

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.