Prijem za beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara u Skupštini grada

Društvo Grad

Zamenik gradonačelnika, Ivica Momčilović i pomoćnik gradonačelnika za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, Mirko Čikiriz, organizovali su danas prijem za Stanislava Hočevara, beogradskog nadbiskupa i Stjepana Vinojčića, kragujevačkog župnika. Bila je ovo prilika da se tradicionalno dobri i prijateljski odnosi potvrde i otvore neka pitanja kao što su sanacija već dotrajalog krova crkve Svetog Josipa u Kragujevcu, rešavanje statusa zaštićenog stanara i pitanje restitucije zemljišta koje je crkvi oduzeto posle Drugog svetskog rata.

– Dozvolite mi da iskažem veliku sreću i zadovoljstvo što mogu biti danas u gradu Kragujevcu. Danas naša župska parohijska zajednica slavi svoju župsku slavu, Svetog Josipa i zbog toga smo danas ovde. Vrlo mi je drago to što smo sa predstavnicima grada Kragujevca mogli da se suočimo sa svim ovim pitanjima i o njima razgovaramo. Odlučili smo da odmah posle našeg Uskrsa koji ove godine slavimo 4. aprila, se predstavnici naših institucija ponovo sastanu, i u miru, kako je moguće, rešavamo ova pitanja. Čvrsto se nadam da će tako biti i unapred zahvaljujem, rekao je Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup.

Župska parohijska crkva Svetog Josipa u Kragujevcu jedna je od najstarijih u nadbiskupiji, pa samim tim i zgrada crkve kojoj je neophodna adaptacija. Projekatom za sanaciju krova crkve, ova crkvena zajednica učestvuje na konkursu za podršku projektima verskih zajednica koji je raspisao grad.

– Imamo par otvorenih pitanja koja se tiču  rešavanja pitanja zaštićenog stanara, tu smo predložili određena rešenja i videćemo kakve su naše zakonske mogućnosti  i zakonski okviri u kojima mi kao grad možemo da pomognemo. Jedno od pitanja je i sanacija krova Katoličke crkve. Putem javnog konkursa, spremni smo da kao i svim ostalim verskim zajednicama pomognemo . Dogovorili smo formiranje radnih timova, na čelu našeg tima će biti gospodin Mirko Čikiriz, pomoćnik gradonačelnika, i siguran sam da ćemo u racionalnom i razumnom roku iznaći rešenja za pitanja koja smo ovde otvorili, rekao je Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika.

Mirko Čikiriz, pomoćnik gradonačelnika za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama istakao je da je grad Kragujevac u duhu politike države Srbije, grad koji ima dobru saradnju sa svim crkvama i verskim zajednicama. Ta saradnja se ne ogleda samo u finansijskoj pomoći već i međusobnom uvažavanju, verskoj toleranciji, i priznavanju svih prava onima koji nisu većina u gradu Kragujevcu.

Kada je reč o pitanju restitucije koje je tokom sastanka pokrenuto, Čikiriz je pojasnio da je reč o zemljištu koje je oduzeto zbog izgradnje Lepeničkog bulevara, Zastavinog solitera i još nekih objekata. Predstavnici Katoličke crkve podneli su zahtev Agenciji za restituciju. Grad će pružiti svu tehničku podršku koja se tiče prikupljanja dokumentacije iz gradskih arhiva.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.