Princ Filip i Princeza Danica na Oplencu ugostili rumunskog princa Nikolasa sa porodicom

Društvo

Njihova kraljevska visočanstva princ-naslednik Filip i princeza Danica ugostili su na oplencu princa Nikolasa od Rumunije i njegovu suprugu princezu Alina Mariju sa porodicom.

  • Naše drage goste princa Nikolasa od Rumunije i princezu Alina Mariju sa porodicom odveli smo na Oplenac, u srce Šumadije kako bi im približili duh, tradiciju i kulturu našeg naroda i upoznali ih sa korenima Kraljevske porodice Karađorđević, objavio je princ-naslednik Filip Karađorđević.
  • Poklonili smo se našim precima i upalili sveće na grobu Kralja Aleksandra I i Kraljice Marije, ličnostima koje su najviše doprinele ljubavi i prijateljstvu naša dva naroda, koje traje i danas. Biti njihov potomak služi nam na ponos ali nas čini obaveznim da živote posvetimo dužnosti otadžbini i radu u najboljem interesu njenih građana. Ova poseta organizovana je u tom cilju sa željom da još više učvrstimo naše prijateljstvo i povežemo naše porodice, napisao je princ Filip.

„Nakon obilaska crkve Svetog Đorđa i stalne postavke u kući Kralja Petra I, uputili smo se u Kraljevsku vinariju gde smo imali priliku da probamo najbolja šumadijska vina, na koja smo sa velikim ponosom ukazivali našim gostima”, dodao je.

„Zajednički trenuci i igra naših mališana u prelepom parku Zadužbine Kralja Petra I, veliki su blagoslov za naše kraljevske domove i predstavljaju budućnost, istakao je Filip Karađrođević”, a ostatak objave posvetio svojoj prabaki, kraljici Mariji, koja potiče upravo iz rumunske kraljevske porodice iz koje potiče i princ Nikolas.

„Kraljica Marija (Minjon – kako su je zvali u rumunskoj kraljevskoj porodici) rumunska princeza i najvoljenija kraljica u istoriji srpskog naroda, iako poreklom nije bila Srpkinja, unela je mnoge naše narodne običaje na Kraljevski Dvor, donela je radost u našu porušenu otadžbinu, uzdigla svojim radom i humanošću kulturu i umetnost, podigla mnoge institucije i zdanja od najvećeg značaja, kao jedna od najvećih zadužbinarki.

Bila je posvećena majka i odana supruga, strašnim zločinom postala je udovica ali nije prestala da se bori za narod čija je kraljica bila, čak i onda kada je bila onemogućena da se vrati u Jugoslaviju. Prihvatila je sudbinu i vršila svoju dužnost do kraja, ponosno i dostojanstveno, kao kraljica kakva je i bila”, naveo je princ Filip.

Princ Nikolas i njegova supruga princeza Alina Marija sa porodicom bili su gosti princa-naslednika Filipa i princeze Danice, a tokom boravka u Srbiji sastali su se i sa Patrijarhom srpskim Porfirijem, položili venac na spomenik Milice Rakić u Tašmajdanskom parku i odali počast žrtvama NATO bombardovanja, te posetili Istorisjki muzej Srbije i izložbu Milana Cileta Marinkovića, oca princeze Danice u galeriji muzeja grada Beograda.

Izvor i fotografije: Kabinet NJ. K. V. Princa-naslednika Filipa
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.