Princ Filip na Svetog Trifuna orezao lozu u kraljevskim vinogradima na Oplencu

Društvo Milica

Njegovo kraljevsko visočanstvo princ-naslednik Filip simbolično je juče na Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara, orezao lozu u Kraljevskim vinogradima na Oplencu. U pratnji princa-naslednika bio je i knez Mihailo Karađorđević, direktor Zadužbine Kralja Petra I Dragan Reljić i sveštenstvo Oplenačkog namesništva.

  • Sveti Trifun se na ovim prostorima kao slava vinogradara obeležava još od dolaska mog pretka Vožda Karađorđa u Topolu gde je i on imao svoje vinograde. Kasnije je i knez Aleksandar posedovao svoje zasade a jedina zgrada koja je upisana na Oplencu u austrijskim kartama u periodu od 1842 do 1858. godine je vinograd i zgrada kneza Aleksandra, podsetio je princ Filip. 
  • U selu Banja, između Topole i Aranđelovca, 1903. godine osnovana je prva vinogradarska zadruga u Srbiji, a  jedan od osnivača bio je i moj čukundeda kralj Petar I. Kraljevsku vinariju, jednu od prvih profesionalnih vinarija u Srbiji, osnovao je 1931. godine moj pradeda kralj Aleksandar I, a vremenom su autohtone sorte vina Žilavka, Oplenka i Trijumf postale nadaleko poznate“ istakao je princ Filip podsećajući na istoriju Kraljevskih vinograda na Oplencu. 
  • Srećan sam što sam danas sa svojim rođakom i svojim narodom na Oplencu, što čuvamo i negujemo tradiciju naših slavnih predaka! Srećna slava svim svečarima, zaključio je princ Filip.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.