Problem pacijenta iz Slovenije oko plaćanja troškova lečenja u Kragujevcu i pored putnog zdravstvenog osiguranja

Društvo Grad

Kum Kragujevčanina Željka Bojovića doživeo je neprijatno iskustvo prilikom boravka u Kragujevcu, naime, iz Slovenije je došao u posetu svom kumu, a kada je nakon doživljenog srčanog udara i zbrinjavanja u Univerzitetskom kliničkom centru pokušao da iskoristi putno zdravstveno osiguranje za isplaćivanje troškova lečenja, došlo je do problema.

Bojović ističe da veliku zahvlanost duguje kako medicinskim sestrama i doktorima iz Hitne pomoći, tako i iz Kliničkog centra, kako kaže, „sve što se ticalo zdravstvene službe bilo je na zavidnom nivou”. Situacija se komplikuje na dan izlaska njegovog kuma iz bolnice.

Kako je imao „Sava osiguranje”, agent osiguravajuće kuće im je rekao da doktor pošalje dokumentaciju o tome šta je sve urađeno sa ciljem da novac bude isplaćen. U računovodstvu su Bojoviću rekli da je potrebno sumu od 387.847 dinara isplatiti u kešu, a na ponovni poziv osiguravajuće kuće iz Slovenije i molbu da im se pošalje račun i da broj žiro računa na koji bi prosledili datu sumu, opet je rečeno da to nije moguće, te da iznos mora biti isplaćen u kešu.

On kaže da je bio u čudu da se tako nešto dešava, ističe da nije normalno da neko „toliki novac nosi u džepu”, problem je bio i što se sve to dešavalo u vreme Prvomajskih i Vaskršnjih praznika, banke nisu radile, a plaćanje karticom nije bilo moguće, za koju, takođe, postoji određeni limit. Sagovornik navodi da mu je na pitanje zašto je takva procedura, rečeno da je „tako rekao pretpostavljeni”.

Bojović je preuzeo plaćanje računa, a osiguravajuća kuća je poslala auto kojim je njegov kum odvezen u Sloveniju na dalje promatranje. On je insistirao na dobijanju fiskalnog računa, a i na to je doživeo čućenje sa suprotne strane.

  • Nije normalno da se neki stranac pojavi sa regularnim zdravstvenim osiguranjem i da se tako nešto dešava, kako bi se osećali naši ljudi da odu u inostranstvo i da im se desi slična situacija. Ovo je jedno finansijsko nasilje ako to tako mogu da nazovem koji oni na neki način zloupotrebljavaju. Nije u pitanju novac, znamo da to košta, problematičan je način na koji se radi, priča Željko Bojović.

Nakon Bojovićevog obraćanja uputili smo pitanja Odeljenju za pravne i opšte poslove Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac, a u odgovru se između ostalog navodi da naknadu za lečenje plaća sam korisnik ako isti ne kontaktira svoju osiguravajuću kuću koja šalje garanciju za plaćanje. Ukoliko istu i obezbedi, plaćanje vrši osiguravajuća kuća.

  • U UKC Kragujevac nije moguće platiti uslugu platnom karticom banke. UKC Kragujevac izdaje fisklane račune za pružene usluge.

Tagovi:

1 thoughts on “Problem pacijenta iz Slovenije oko plaćanja troškova lečenja u Kragujevcu i pored putnog zdravstvenog osiguranja

  1. Potpuno je isto i bilo gde u Evropi, platiš kešom ili karticom, a onda svu bolničku dokumentaciju i račune nosiš u osiguranje, i osiguravajuca kuca refundira novac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.