Prof. Čedomir Čupić: Obaveza intelektualaca je da brane državu

Društvo Politika

Protesti „Srbija protiv nasilja“ započeti posle masovnih ubistava u Beogradu i Mladenovcu, nastavljaju se večeras i sutra uveče u gradovima širom Srbije.

Protesti, šetnje i blokade saobraćajnica, kojim građani iskazuju svoje nezadovoljstvo, traju već više od tri meseca, a najčešći gost na tim skupovima je profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić.

On uporno i neumorno putuje Srbijom s protesta na protest, oslobađajući građane straha koji svojim govorom i postupcima širi vlast.

Od početka protesta „Srbija protiv nasilja“ Čupić je već govorio u devet gradova i opština i unutrašnjosti Srbije, a večeras će se u 19 časova obratiti Kragujevčanima na Đačkom trgu, sa stepenšta Prve kragujevačke gimnazije.

Čupić je za „Glas Šumadije“ rekao da postoje brojni razlozi zbog kojih se odlučio da aktivno učestvuje u ovim protestima, ali da je jedan od najvažnijih uspostavljanje pravila za funkcionisanje društva i države.

To znači poštovanje Ustava, zakona i propisa. To znači da se državne institucije oporave i počnu da se bave onim zbog čega su i formirane, rekao je Čupić.

On je objasnio da u državi postoje građani koji su suveren i stabilan faktor na njenoj teritoriji, institucije koje svojim delovanjem regulišu odnose među njima i vlast koja treba da deluje u javnom interesu i da svojim znanjem, energijom i idejama omogući opšte dobro i dobrobit svojim građanima.

Angažovanost mi nalaže i moja profesija, to je i obaveza intelektualca. Intelektualac ima tri moći – moć stvaralaštva, moć znanja i moć savesti. Intelektualac je džan da svojim stvaralaštvom, znanjem i savešću pomogne donošenje boljih odluka i boljih rešenja, istakao je Čupić.

On je rekao da je u gradovima u kojima je govorio osetio pozitivnu energiju kod građana koji se ne mire sa postojećim stanjem u državi, i koji su slobodni da to javno kažu.

Osetio sam da u tim gradovima postoje građani koji su svesni, samosvesni, savesni i odgovorni i koji neće da prihvate uzurpacije institucija i vlasti, ali ni uzurpaciju onoga što je javno dobro, rekao je Čupić.

On je rekao da su Kragujevac i Šumadija izvorišta državotvornosti, ustavnosti i institucionalnosti i pozvao Kragujevčane i Šumadince da slede put slobode i demokratije koji su im „trasirali“ preci. 

Piše: Branko Vučković
Fotografija: Milica Vučković FoNet
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.