Prof. Dr Dejvid Krenston sa Univerziteta Oksford u poseti UKC Kragujevac i Fakultetu medicinskih nauka

Društvo

Istaknuti hirurg i urolog Dejvid Krenston, profesor sa Univerziteta Oksford, posetio je Univerzitetski klinički centar Kragujevac i održao dva predavanja na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, u okviru obilaska univerziteta u Srbiji, koji je organizovao Komitet za međunarodnu saradnju studenata medicine – Srbija (IFMSA-Serbia).

Prof.dr Slobodan Milisavljević, v.d. direktora UKC Kragujevac, naglasio je da je naša zdravstvena ustanova imala izuzetnu čast da ugosti prof. dr Dejvida Krenstona, vrsnog hururga-urologa sa najstarijeg i najboljeg svetskog Univerziteta Oksford. “Profesor Krenston je, nakon razgovora u direktorijumu, obišao naš Urgentni centar, Operacioni blok, Kliniku za urologiju i nosi pozitivne utiske iz te posete. Dogovor je, da sa profesorom Krenstonom i njegovim timom pokušamo da uspostavimo saradnju, koja bi se pre svega odnosila na slanje naših mladih lekara na specijalizaciji i mladih lekara specijalista, na studijske boravke u London, na Univerzitet Oksford što je svakako stvar prestiža. U prethodnom periodu naša tri lekara bila su na usavršavanju u Beču iz oblasti onkologije gde su stekli nova znanja, a odlazak u London bi predstavljao samo nastavak njihovog usavršavanja“, istako je prof. Slobodan Milisavljević.

Ocenjujući posetu profesora Dejvida Krenstona Fakultetu medicinskih nauka i predavanja koja je održao, dekan prof. dr Vladimir Jakovljević rekao je da je reč najpre o vrhunskom profesoru hirurgije i urologije sa Univertiteta Oksford, a činjenica da je Engleska sa svojim anglosaksonskim tipom edukacije iz medicine i dalje brend broj jedan u svetu, dovoljno govori o tome kakvog stručnjaka i profesora imamo u gostima. “Ja zaista mislim da je ova poseta mnogo bitnija za UKC Kragujevac i Kliniku za urologiju iako je važna i za naš Fakultet. Ideja, nakon razgovora sa direktorom UKC Kragujevac, prof. dr Slobodanom Milisavljevićem je, da naši mladi urolozi idu na usavršavanje u Oksford, a ako se to i realizuje onda je na njima lekarima da steknu najbolje znanje i primene ga u Kragujevcu. Potencijalna saradnja sa Univerzitetom Oksford je za nas velika čast i izgledan prostor za nove mogućnosti i dostignuća“, istakao je prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka.

Prof. dr Dejvid Krenston je posetu UKC Kragujevac i predavanje na FMN ocenio kao izuzetno značajno i dodao da postoji puno sličnosti i razlika između zdravstvenog sistema, pre svega, u Srbiji i Engleskoj. On je naglasio da je jako zadovoljan izgledom Klinike za urologiju, Operacionim blokom, intenzivnom negom i sveukupno kapacitetima, a kao nedostatke naveo to što manjka određena oprema i što se u UKC Kragujevac ne rade transplatacije bubrega. “Ostale intervencije koje se ovde izvode apsolutno su identične onome što mi radimo. Sve veći primat zauzima laparaskopska hirurgija i ovde i u Engleskoj, a ja lično sam zagovornik otvorene hirurgije. Klinika za urologiju UKC Kragujevac je za mene impresivna, iako je slabija opremljenost nego kod nas“, istako je prof. Krenston.

On je zatim u amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka održao dva predavanja. Prvo na temu kompleksne hirurgije bubrega sa fokusom na kancer i tumorske promene, a drugo predavanje bilo je na temu nauke i vere – da li su kompatibilne ili ne. Prema rečima prof. dr Dejvida Krenstona, nauka i vera su veoma kompatibilne.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.