PROGON I ODMAZDA ZBOG POSLEDNJIH ORUŽARSKIH PROTESTA?

Društvo Grad

Nakon poslednjih protesta radnika radnika Zastave oružja koji su,s kraćim prekidima, trajali od decembra prošle do kraja maja ove godine,  protiv sindikalnog vodje kragujevačkih oružara Dragana Ilića podneto je više krivičnih i disiplinskih prijava. Pored ostalog, zbog nepoštovanja radne discipline, “ugrožavanja bezbednosti fabrike”, ali  i zbog navodnog fizičkog napada na predsednika Nadzornog odbora Zastave oružja,pukovnika Ivicu Marjanovića.

    Na osnovu jedne od tih prijava, Ilić je već disciplinski kažnjen, i to tromesečnim  umanjenjem plate, što, medjutim, sudeći prema ponanašanju nadležnih državnih organa, nije dovoljna kazna za buntovnog kragujevačkog sindikalnog lidera. Naprotiv, Ilić je, početkom sedmice, saznaje naš list, u nadležnom tužilaštvu saslušan povodom krivične prijave vezane za navodni napad na pukovnika Marjanovića. U više navrata je zbog te i drugih prijava privodjen u policiju, čije ponašanje prema Iliću, kako doznajemo iz sindikalnih krugova, već ima sve “elemente progona, odmazde i šikane”, zbog Ilićevog sindikalnog delovanja i njegovog i stava sind ikalne organizacije kojoj je na čelu, prema situaciji u Zastavi oružju i položaju radnika u Kragujevccu i Srbiji , te protivljenju najavljenoj privatizaciji vojne industrije, koju snažno podržava aktuelna vlast na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandom Vučićem i ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom.

    Prilikom jednog od tih privodjenja,  koja su počela u vreme oružarskih protesta, policija je u svojim prostorijama  celu jednu noć (za)držala Ilića koji, navodno, prethodno nije hteo da da krv na analizuu nakon što su ga je patrola zaustavila u centru grada. Tokom te noći, policija je dugogodišnjeg predsednika Sindikata najstarijeg srpskog industrijskog preduzeća i najveće i najznačajnije vojne fabrike u jugoistočnoj Evropi, na zahtev njegovog advokata, odvela u kragujevački Zavod za hitnu medicinskuj pomoć, ali sa licicama na rukama. Na isti način je i vraćen u  zgradu Policijske uprave, iz koje je pušten u rano jutro.

     Nadležno tužilaštvo je početkom sedmice saslušalo Ilića u vezi sa navodnim napadom  na predsednika Nadzornog odbora zasttave oružja, pukovnika Ivicu Marjanovića, posle kojeg je Marjanović, kako je docnije oficijelno saopšteno, završio na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA).  Reč je o incidentu koji se, podsetimo, dogodio 18. maja u upravnoj zgradi Zastave oružja, kad su poslovodstvo i Nadzorni odbor pokušali da održe sastanak sa fabričkoim rukovodiocima, a kojem su želeli da prisustvuju i predstavnici  Sindikata i Štrajkačkog odbora pobunjenih opružara.

  Nakon toga, oglasili su se, uz medjusobne optužbe,  i Nadzorni odbor i Sindikat. Ni u čijem se saopštenju, medjutim, nije tvdilo da je došlo do  fizičkog obračuna sindikalaca i članova Nadzornog odbora. Naprotiv, u saopštenju koje su tog 18.maja, zajednički izdali Izvršni i Nadzorni odbor Zastave oružja doslovce se, izmedju ostalog,  navodi da je, prilikom rečenog incidenta, lider Sindikata “pokušao da nasrne na predsednika NO (pukovnika Ivicu Marjanovića) kad ga je ovaj (Marjanović) pitao: “Da li ti hočeš da se biješ sa nama?“… Posle toga, sindikalni lider je, zaključeno je u saopštenju IO i NO, napustio prostoriju u kojoj su se nalazili članovi Nadzornog odbora.

 

Pise: Zoran Radovanović

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.