DCIM/100MEDIA/DJI_0447.JPG

Projekat uređenja Šumaričkog jezera će koštati 12 miliona dinara

Društvo

Prema prvobitnom idejnom rešenju za realizaciju projekta uređenja desne obale Šumaričkog jezera bilo je predviđeno 30 miliona dinara iz gradskog budžeta.

Kako je na osnovu mišljenja Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture bilo potrebno da se izmeni idejno rešenje i smanji broj predviđenih sadržaja, novi projekat će koštati manje pa su preostala sredstva preusmerena u druge projekte izgradnje sportske infrastrukture – uređenje jednog dela partera otvorenih bazena pred novu kupališnu sezonu i projektovanje terase na otvorenim bazenima, objašnjava Predrag Stevović, ćlan Gradskog veća za sport.

Budžetom smo predvideli 30 miliona dinara za ovu godinu za uređenje desne obale Šumaričkog jezera i pripremili idejno rešenje. Prateći zakonsku regulativu, došli smo do Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture od koga smo morali da tražimo odgovarajuću dozvolu.

Moram da naglasim da se ta desna obala nalazi na samom obodu Spomen parka Šumarice, ali nam je ta dozvola u svakom slučaju bila potrebna. Dobili smo negativan odgovor, odnosno iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture tražili su da izmenimo idejno rešenje, u smislu da smanjimo nivo zabavnog sadržaja koji, po njihovom mišljenju može da utiče na kulturno-istorijski karakter samog spomen-parka.

Mi smo po njihovoj preporuci izmenili to idejno rešenje, a time su i planirana ulaganja manja. Po našim proračunima, to će biti 12 miliona dinara umesto 30 miliona dinara. U međuvremenu, preostali novac ćemo preusmeriti tamo gde je potreban. U ovom slučaju to je uređivanje jednog dela partera otvorenih bazena koji nije uređivan poslednjih nekoliko decenija. Ovo je prvi put da pokušavamo da to uredimo na jedan smisleniji, lepši i bolji način kako bismo otvorene bazene pripremili za kupališnu sezonu i za tu namenu ćemo preusmeriti 12 miliona dinara.

Preostalih 6 miliona dinara ćemo preusmeriti na projektovanje terase na otvorenim bazenima. Ta terasa je za nas veoma važna zato što u okruženju već postoje kapaciteti sportske infrastrukture kao što je Atletski tunel, nova teretana, nova sala za borilačke sportove i mi želimo da je zaštitimo na najbolji mogući način tako što ćemo proširiti njene kapacitete.

Očekujemo da radovi na obe lokacije počnu što pre – kazao je Stevović.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.