Promocija knjige pesama „Berenikina kosa“

Kultura

Zbirka pesama „Berenikina kosa“ Danice M. Savić biće predstavljena Kontakt galerija SKC-a u sredu, 23. marta, u 19 časova.

U svom osvrtu na ovo književno delo Nina Živančević, navodi da je „lirskim doživljajem sveta, dominatnim temama i stilskom prefinjenošću, knjiga pesama Berenikina kosa bogata nadgradnja poetičkog kruga započetog njenom prethodnom pesničkom knjigom. Težište pevanja i dalje je na jedinstvenom egzistencijalnom, kulturološkom i duhovnom iskustvu bića žene, ali je radijus poetskog glasa proširen pesničkim promišljanjem društvene tematike.

Pored pesničkog preobražaja mitskih matrica, njihovog utelovljenja u savremenu stvarnost, svet i život, bitna karakteristika ove poezije je diskretan intelektualizam. Prepoznatljiv je po postupku referisanja ili citiranja pesnika ili filozofa čije je pesničko iskustvo nasleđeno iz bliže ili dalje prošlosti, na primer, od Ovidija i Borhesa, od Prevera i Kortasara, Crnjanskog i Kavafija, od Hegela, Rasela i Kamija, Odna, Miljkovića i Orlića… Knjiga pesama Berenikina kosa pesničkoj javnosti predstavlja svež i poseban glas njene pesnikinje.“

Danica M. Savić rođena je 1986. godine u Beogradu. Piše poeziju, književnu kritiku, eseje i naučne radove. Monografiju Avangardni eksperiment Rastka Petrovića objavila je 2007. godine. Pesničku knjigu Eta Cariane objavila je 2020. godine.

Dobitnica je nagrade Andra Gavrilović za najbolju književnu kritiku 2016. godine, kao i nagrada Ulaznica 2017 i Tragom Nastasijevića 2017. godine za esej.

Tekst: Snežana Milisavljević
Plakat: SKC Kragujevac

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.