Protest u Kragujevcu: Krivi smo što smo do sada ćutali

Grad Politika

Protest Srbija protiv nasilja koji je večeras po deseti put održan u Kragujevcu bio je posvećen urbanističkom nasilju u ovom gradu, a toj temi prilagođena je i protestna šetnja.

Građani su se okupili oko 19 časova na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije gde im se obratio diplomirani mašinski inženjer i bivši košarkaš Radničkog iz Kragujevca i jedan od organizatora studentskih demonstracija 1968. godine Božidar Jovanović, sada švajcarski penzioner.

On je rekao da se često pita šta mu sve ovo treba kad je mogao, kao većina građana, da sedi kod kuće i informiše se na prorežimskim medijima, da ćuti i gleda svoja posla. Međutim, kako je rekao, odlučio se da ne ćuti.

  • Krivi smo što smo do sada ćutali i čekali da naše probleme rešava neko drugi. Ne želim da Srbija ostane zauvek Stradija, i da Radoje Domanović bude življi sada nego kada je bio živ, poručio je Jovanović.

On je istakao da njegova generacija koja je itekako odgovorna za sve što se sada dešava u Srbiji nema pravo da mladima, koji ni za šta nisu krivi, kako je rekao, „ostavlja nakrivljenu kuću punu nasilja, nepravdi i nereda koja svakog časa može da se sruši i sve zatrpa“.  

Dodao je da „ne želi da Srbija bude ukleti brod koji pluta na pučini sa posadom koja je davno izgubila kompas, a uz to ne ume da čita karte i ne zna na koju stranu sveta da brod usmeri“.

Govoreći o rasprostranjenosti nasilja u Srbiji, Jovanović je istakao da su stradanja dece u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i mladih u selima u okolini Mladenovca sigurno najbrutalniji oblik nasilja.

Rekao je da je veoma opasno nasilje nad ženama i nad decom, porodično i maloletničko nasilje.

Ali nasilje je i kada dete ne može da dobije mesto u vrtiću zbog političke nepodobnosti roditelja. Nasilje je i kada za stare i nemoćne nema mesta u domovima i kada nema novca za kupovinu neophodnog leka. Nasilje je i kada se ne može dobiti posao bez partijske knjižice, ali se može lako izgubiti ako se odbije da se prisustvuje mitingu, rekao je Jovanović.

On je kazao da želi Srbiju u kojoj svako naseljeno mesto, a posebno milionski Beograd ima postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Jovanović je istakao kako vlast na sva usta govori kako proizvodimo zdravu hranu i pijemo čistu vodu, a da je u stvarnosti sasvim drugačije, i kao primer naveo akumulaciju Gružanskog jezera iz koga se pijaćom vodom snabdeva oko 250.000 građana Kragujevca, Kraljeva i Knića.

  • Na Gružanskom jezeru, izvoru života i žili kucavici grada Kragujevca je nastao nelegalan grad, grad privilegovanih, rekao je Jovanović i dodao da se time opasno ugrožava zdravstvena bezbednost jezerske vode, a samim tim i građana koji je piju.

Nakon Jovanovićevog govora, građani su formirali kolonu i krenuli u protestnu šetnju ulicama Branka Radičevića, Kralja Aleksandra I Karađorđevića, Kneza Miloša i Karađorđeve ulice do Crvenog krsta i srušene kuće Ilije Kolovića, u ulici Svetozara Markovića.

Kuća Ilije Kolovića je spomenik kulture pod zaštitom države i nalazi se u najužem gradskom jezgru, zbog čega je dugi niz godina na meti investitora.

Dva puta je paljena, a 1. maja ove godine, građani su sprečili buldožere da preostale zidove sravne sa zemljom.

Građani su na ogradi Kolovićeve kuće ostavili poruke za očuvanje identiteta starog Kragujevca i zaustavljanje urbanističkog nasilja u njihovom gradu.

Građani su tokom protesta i protestne šetnje nosili transparente na kojima je pisalo „Šta je to trotoar“, „Ne damo apoteke“, „4 godine – dve fasade, 5 godina – 0 tržnica“, aludirajući na propuste vlasti u zaštiti i očuvanju kulturnog nasleđa

Tagovi:

4 thoughts on “Protest u Kragujevcu: Krivi smo što smo do sada ćutali

  1. Kasno ste se setili eto 5 godina Tržnica, kuća Ilije Kolovića desetine godina, pešački most preko puta stare komande služi kao javni vc. Tatar Konak na Pijaci pretvoren u magacin preprodavaca. Dvorana Šumadija propada, Dvorana Pionir u raspadu. Bioskop Radnički takodje. Ili ste zaboravili ili kasno palite, možda vam je ponestalo para, ili ste promenili stranku. Sve ovo govorim jer ovi protesti su dobri ali čini mi se da kompas drži kapetan iz ATLANTSKE FLOTE. TO MI SE NE SVIDJA JA SAM IŠAO U SVETOZAR MARKOVIĆ, ŠUMADINAC SAM I IPAK ĆU ČITATI DOMANOVIĆA I SVETOZARA MARKOVIĆA KOJI NAPISA SRBIJA NA ISTOKU. POZDRAV I SREĆNO

  2. Šta ste uradili od 2000 do 2012? Popljačkali i osakatili privredu. Šta ćete sad? Opet isto? Mrš bre!!!

  3. O čemu ti pričaš!? Pa to je bio najbolji period u ekonomskom i svakom drugom razvoju Srbije. Posebno do 2008 godine. Tebi je Vučić izgleda potpuno isprao mozak…a možda ga nisi ni imao. Dobro je što još uvek ima dosta nas koji se sećamo tog perioda. Sećamo se države koja je velikim koracima išla ka EU i koja je bila poštovana od strane međunarodne zajednice. Danas imamo banana državu koju vode polupismeni naprednjački pajaci sa vrhovnim Klovnom na čelu. Za poslednjih deset godina naš narod je prilično zaglupeo i otupeo, što je verovatno i bila naprednjačka strategija, jer stadom je lako upravljati. Stado bleji onako kako ovan predvodnik diriguje. Naravno ponekad neko iz stada mora jače da zableji, baš kao ovaj Prosigoj.

  4. Ovi tiraninovi botovi opet se javljaju.mora da radi u nekoj dobrostojecoj firmi ,elektrosumadija ili jkp sumadija,kad ima vremena da lupeta kad je bilo bolje.ja bih ga vratio u ’90 ili ’99 kad su seselj i njegov voljeni tiranin u sprezi sa milosevicem vladali ovom zemljom.’ 90 plata bila 2 marke,sankcije,’99 bombardovanje, nosili smo oruzje,poginulo dosta Kragujevcana,iz mog naselja trojica…. Toliko o toj vladavini,neponovilo se.A ti boticu uzmi procitaj nesto,igraj igrice,dzogiraj,nadji neku zabavu,da se vratis u stvarnost,ako je to ikako moguce.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.