Protest u Kraljevu: Peđine rane su rane na našim dušama (VIDEO)

Društvo Politika
  • Svi smo mi braća i sestre, ne po etničkoj pripadnosti već po građanskom osećanju, pristojnosti i dostojanstvu, rekao je večeras u Kraljevu profesor Jovo Bakić.

On je govoreći na centralnom gradskom Trgu srpskih ratnika na kome je održan protest „Srbija protiv nasilja“, ovoga puta u znak podrške i solidarnosti sa napadnutim aktivistom Lokalnog fronta Predragom Voštinićem, istakao „da su Peđine rane – rane na dušama našim“.

  • Ne možemo dozvoliti da te rane prođu tek tako, rekao je Bakić.

On je dodao da „ne možemo dozvoliti da naši inspektori koji brane ovo društvo od kriminala budu smenjivani, a da  njihovi mafijaški policajci napadaju čestite, normalne, pametne i najbolje građane u ovoj zemlji“.

Bakić je naglasio da „ovaj režim čini sve da se ukine razlika između policajaca i kriminalaca“.

  • Inspektori koji se bore protiv kriminalaca, protiv trgovaca drogom, štite nas i čitavo društvo od kriminalaca smenio je onaj koga su oni nameravali da uhapse – sadašnji ministar Unutrašnjih poslova, rekao je Bakić i dodao:
  • U državi gde nema razlike između policije i mafije vlada mafija.

Okupljenima se obratio i Nenad Kulačin, jedan od autora tv emisije „Dobar, loš, zao“ i poželeo Voštiniću „brz oporavak, ne od preloma, jer svi smo mi lomili ruke, već od ovakvog društva i države“.

  • I mi moramo da se oporavimo i da shvatimo da će se oni uplašiti kad krenemo da se branimo. Mi moramo da se branimo, ali moramo i ponekad  preventivno da  napadnemo, da nam se ne bi dešavale ovakve stvari kao sa Peđom, rekao je Kulačin.

On je pokazao na vojnika na spomeniku i zapitao građane Srbije:

  • Da li bi se taj vojnik 1914. godine prodao za kilo nejestivog parizera?

Okupljenim građanima obratio se i Predrag Voštinić koji je na skup došao vidno hramajući i sa desnom rukom u gipsu. On je rekao da nije želeo da govori na skupu koji je neko drugi organizovao njemu u čast, ali da je shvatio da to nije čast nego odbrana i poručio da neće odustati od borbe za pravdu i istinu.

On je zamolio prisutne da uvek budu solidarni i da reaguju na svaki napad vlasti na građane, bez obzira u kom gradu se to dogodilo i kome.

  • Reagujte, jer mi ne možemo više da se oslanjamo na ove nezrele ljude u institucijama, na porobljene ljude koji se plaše gubitka posla i ko zna čega još. Ne plašite se vi gubitka posla, jadnici bedni, vi se plašite da ne ostanete bez plate, rekao je Voštinić.

On je odgovarajući na optužbe predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je izmislio pokušaj ubistva odgovorio:

  • Ti lažove besprizorni, nisam nikada rekao da je ovo bio pokušaj ubistva. To si ti rekao pa ćeš ti morati to i da dokazuješ. Time se ti bavi, ja se neću time baviti. Meni je važno da ova istina postane svima dostupna – ne zbog mene i ne zbog tebe već zbog svih poštenih ljudi.

Moderator protesta u Kraljevu, Vladan Slavković, istakao je „da smo došli do trenutka da svako ko ima značku, partijsku knjižicu ili privatnu televiziju može da ubije koga hoće i da kaže – pa šta sad.“

On je prozvao policajce da prestanu da ćute i okreću glavu od problema.

  • Policajci, gde ste? Ćutite svakog dana. Izgubili ste autoritet, izgubili ste ga na Jovanjici, Savamali, svakog dana zataškavajući zločine, rekao  je Slavković.

Podršku Voštiniću dali su i učesnici protesta iz Kragujevca, Kruševca, Gornjeg Milanovca, Novog Sada, Severne Mitrovice i Bora koji su se večeras pridružili građanima Kraljeva na Trgu srpskih ratnika u centru tog grada.

Učesnici skupa nosili su transparente: „Mora borba“, „Nisu oni zakon“, „Podrška za inspektore“, „Sloboda ili  ništa“. 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.