Protestom ispred leskovačke “Jure” radnici iz više gradova u Srbiji obeležili Međunarodni praznik rada

Društvo

Više od 1.000 radnika iz cele Srbije obeležilo je Međunarodni dan rada protestom ispred fabrike Jura u Leskovcu, gde su Zakon o radu ostavili na kapiji. Iz Saveza samostalnih sindikata zahtevaju da se poštuju Ustav, zakoni, radnička i sindikalna prava, kao i da zarade i uslovi rada budu dostojanstveni.

Radnici iz Leskovca, Niša, Bora, Kragujevca i Beograda okupili su se na Trgu, a zatim su otišli do Jure, gde su poručili da nisu robovi i da ne dozvoljavaju eksploataciju i diskriminaciju.

“Ne radu do sudnjeg dana”, “Ne samovolji gradskih uprava” i “Jednake plate za jednak rad” – neki su od transparenata koje su nosili.

Kažu da su odličili da se ove godine umesto u Beogradu okupe u Leskovcu kako bi pokazali da poslodavci u Juri ne mogu da rade šta hoće sa radnicima.

Godinama obeležavamo Prvi maj u Beogradu, šetnjom od Trga do Vlade i onda se iskaže neko nezadovoljstvo. Ove godine smo odlučili da to uradimo u Leskovcu, da ispred Jure pokažemo da ne može neko sa našim kolegama da radi šta hoće, da poslodavci ne mogu da vrše mobing, da nemaju pravo da teraju ljude da rade i kad traje korona i kad su bolesni i da moraju da poštuju zemlju u koju su došli, ove radnike, zakon i Ustav – navodi predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

Kaže da u Srbiji mnogi rade i do 12 sati dnevno bez nadoknade, a osim leskovačke Jure, kako je istaknuto na skupu, veliki problemi postoje i u niškoj, kao i u drugim firmama i u javnom sektoru u zemlji.

To je sada mustra drugim poslodavcima da se ponašaju slično, čak i nekima u javnom sektoru, koji pokušavaju da imitiraju poslodavce iz Jure – objašnjava Orbović.

Sindikalci su podsetili na slučajeve radnika koji su otpuštani i privođeni zato što su davali izjave za medije o situacijama u firmama.

Našeg kolegu Peđu Stojanovića, zato što je dao intervju, izbacili su s posla i vode sudski postupak protiv njega, kao i protiv Zorana Markovića, predsednika Gradskog sindikata, iz istog razloga. U Rači je jedan predstavnik radnika dao intervju ispred fabrike i zato je odveden u pritvor, gde je proveo 48 sati – kaže Orbović.

Predsednik Sindikata fabrike Aptiv u Leskovcu Marko Todorović izneo je niz problema sa kojima se suočavaju tamošnji radnici, a okupljeni su poručili da će da poštuju poslodavce i političku elitu koliko i oni njih.

Podsetimo, Međunarodni dan rada, koji se širom planete obeležava 1. maja, proglašen je u znak sećanja na demonstracije u kojima je radnički pokret 1886. godine u Čikagu štrajkom zahtevao osmočasovno radno vreme.

Autor: M. Mitić, T. Radovanović
Fotografija: M. M.
Izvor: Južne vesti
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.