Prva dobijena bitka opozicije

Grad

Skoro deset godina od kako je Srpska napredna stranka na vlasti u Kragujevcu, bilo je potrebno da u političkom životu stvari ne idu baš onim smerom kako je namerila vlast. I to ne zbog ucena koalicionih partnera, koji naročito danas, sem u zahtevima za postavljenje svojih kadrova, nemaju gotovo nikakav uticaj na vođenje grada, već je to proizvod vrednog rada i pre svega jedinstva kragujevačke opozicije.

Nakon izbornih rezultata, koji su dobrim delom proizvod izbornog inžinjeringa vrha SNS-a, opozicija se u Kragujevcu brzo konsolidovala, krenula da radi i najvažnija pobeda danas, šest mesci od održanih izbora, je da se broj opozicionih odbornika se nije pomerio sa kote 36. Što opoziciji daje raznovrsne poslovničke mogućnosti.

Bilans je danas, pola godine posle održanih decembarskih izbora ovakav: vlast je održala jednu redovnu sednicu i to tako što je od predloženih 36 tačaka na kraju usvojila svega 12 uz četvorodnevno zasedanje koje se razvuklo na petnaest dana; opozicija uspela da se izglasa formiranje dva anketna odbora, jedan koji će se baviti okolnostima petogodišnje rekonstrukcije Gradske tržnice, dok će se drugi baviti prilično sumnjivim poslovima vezanim za lokaciju Servis.

Početno negiranje opozicije i njenih zahteva brzo se obilo o glavu vlastima i već komplikovanu situaciju u gradskom parlamentu su dodatno zakomplikovali. Opzicija koja ćuti dok vlast ne stavi njene zahteve na dnevni red već je postala brend u celoj zemlji, takav slučaj kao primer dobre prakse navode prestonički novinari, politički analitičari i komentatori i sigurno će se ovaj “pelcer” ujedinjene kragujevačke opozicije koristiti po mnogim lokalnim samoupravama širom Srbije posle izbora 02. juna.

Da rezimiram, sve ovo je moguće ostvariti ako je opozicija ujedinjena kao što je naša, ako vlada sklad i dobri odnosi u njoj. Pobeda u ovoj prvoj, prilično važnoj bitki je ostvarena, ali to je samo početak.

Opozicija ima spremno preko deset tema koje želi da kandiduje za raspravu, i vlast će morati na to da pristane, ukoliko želi da donosi odluke koje su sistemske i bez kojih praktično ne može da se vrši vlast.

Opozicija je bokserskim rečnikom “saterala vlast u ćošak” ali daleko od toga da je meč gotov. Ovaj kragujevački momentum je sigurno notiran u vrhu države i moramo biti spremni za kontra – udar. Ali čelično jedinstvo opozicije u Kragujevcu će siguran sam to prebroditi, i treba se spremiti za završnu fazu, a to je smena gradske vlasti i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora u Kragujevcu.

Piše: Bojan Stojadinović
Autor je član Izvršnog odbora Zajedno za Šumadiju
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.