Prvi rođendan Medijskog skloništa Kragujevac

Društvo Video

Medijsko sklonište Kragujevac, koje okuplja redakcije Kragujevačkih novina, Radija Zlatousti, internet portala Glas Šumadije, emisije Iz glave i udruženje Res Publika, obeležava svoj prvi rođendan. U proteklih godinu dana pokazali smo da solidarnost, zajedništvo i međusobna podrška, mogu biti zaklon od brojnih izazova sa kojima se lokalni mediji suočavaju i način za opstanak u vremenima koja su donela pad medijskih sloboda, veliku finansijsku neizvesnost i rastuće pritiske na novinare koji izveštavaju u javnom interesu.

Slučaj je hteo da prošle godine, baš u danu kada je otvoreno Medijsko sklonište, zbog finansijskih problema, Kragujevačke novine ne izađu iz štampe i to po prvi put za deceniju svog postojanja, ali i za 85 godina lista “Svetlost”, čije nasleđe baštine. Simbolično, prva aktivnost bila nam je donatorska kampanja, kojom smo pozvali građane da pomognu da grad u kom su svojevremno osnovane prve novine u Srbiji, ne ostane bez jedinog štampanog nedeljnika.

Regovali smo na svaki napad i pokušaj diskriminacije medija, selektivno davanje informacija i pozivanje na događaje samo odabranih redakcija. Štiteći pravo novinara da profesionalno obavljaju svoj posao, zapravo smo štitili pravo građana na objektivno, istinito i pravovremeno informisanje, koje je naročito dobilo na značaju u vreme pandemije izazvane koronavirusom.

Epidemiološka situacija uticala je na planirane aktivnosti Medijskog skloništa, onemogućila   organizaciju javnih događaja, a redakcijama nametnula obavezu da adekvatno odgovore na rastuće potrebe građana za informacijama važnim za njihov život i zdravlje. Starim problemima pridružili su se novi izazovi, ali mi nismo odustajali. Još snažnije smo se zalagali za poštovanje zakona i istrajavali u zahtevu da se medijima u Kragujevcu omogući da konkurišu za javni novac, a građanima da dobiju raznovrsnije i kvalitetnije informisanje. Kritikovali smo dugogodišnju, lošu praksu lokalne samouprave, zbog koje je ugrožen opstanak mnogih gradskih redakcija, ali i pokazali spremnost za dijalog sa nadležnima i uspostavljanje saradnje, u cilju kreiraranja povoljnijeg ambijenta za rad medija. U prostorijama Medijskog skloništa ugostili smo novog gradonačelnika sa saradnicima i time, već u prvih mesec dana njegovog rada, pitanje javnog informisanja u Kragujevcu svrstali među prioritete. Reagovali smo i na predloženi budžet za medije u 2021. godini i kroz javnu raspravu, svojim predlogom uticali da se prvobitno opredeljen iznos uveća više od tri puta.

Kada je situacija to dozvolila, za predstavnike medija organizovali smo promociju knjige i razgovor o političkoj korupciji, a uz podršku Građanskih inicijativa i kragujevačku premijeru predstave “Urednik”, u Knjaževsko-srpskom teatru. Započeli smo i serijal javnih debata o najvažnijim temama u oblasti javnog informisanja, pitanjem “nedostaje li Kragujevcu istraživačko novinarstvo?”, a nastavili razgovorom o “istinama i lažima u doba pandemije”, koji je građanima pružio priliku da dobiju odgovore na postavljena pitanja.

Nakon Građanskih inicijativa koje su identifikovale probleme sa kojima se kragujevački mediji suočavaju i inicirale osnivanje Medijskog skloništa, značaj ove inicijative prepoznao je i Evropski fond za demokratiju. Finansijska podrška koju smo dobili omogućila je da danas redakcije okupljenje u Medijskom skloništu posluju sa manje neizvesnosti i da se umesto svakodnevnoj borbi za preživljavanje, više posvete svojoj primarnoj misiji- informisanju građana Kragujevca i okoline.

Verujemo da ujedinjeni možemo doprineti promenama, zbog kojih će, u dogledno vreme, prestati da postoji potreba da novinari imaju svoje sklonište. Do tada, odlučni smo da istrajemo u borbi da grad Kragujevac povrati epitet „kolevke srpske štampe“, umesto da, kao sada, bude simbol propasti i tihog nestajanja lokalnih medija. 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.