PSG: IZVEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE POKAZUJE PRAVU SLIKU SRBIJE

Politika

Evropska komisija je u godišnjem Izveštaju o napretku Republike Srbije za 2018. godinu ocenila da je Srbija visoko koruptivno društvo u kom država ne radi na sprečavanju korupcije. Takođe, istaknuto je da je od 13 preporuka GRECO, 10 delimično usvojeno, dok tri uopšte nisu usvojene. Evropska komisija izražava i ozbiljnu zabrinutost za slobodu javne reči, slobodu izbora i slobode medija u Srbiji. Kritike su upućene i za relativizaciju ratnih zločina i zločinaca osuđenim u Hagu.

Ocena rada pravosuđa ukazuje da nema napretka u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i da nisu usvojene preporuke od prošle godine.

U izveštaju Evropske komisije posebno se ističe pritisak izvršne vlasti na zakonodavnu i sve druge nivoe vlasti, kao i onemogućavanje rada parlamenata, što je na kraju dovelo do izlaska opozicije.

Pokret slobodnih građana ocenjuje da je izveštaj Evropske komisije uravnotežen, i da ukazuje na teško stanje u srpskom društvu. Ovakav izveštaj jasno dovodi u pitanje i proevropsko opredeljenje vladajuće strukture u Srbiji, jer uprkos proevropskom narativu, rezultati rada ljudi koji već dugo vode Srbiju nedvosmisleno ukazuju na to da im put ka Evropskoj uniji nije primarni politički cilj, ili da nisu u stanju da ga ostvare.  

Ocene izveštaja Evropske komisije od strane premijerke Ane Brnabić i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića ne samo što su sramne i direktno dovode građane Srbije u zabludu o stanju u državi, već i ukazuju na nespremnost vlasti da prihvati objektivnu kritiku i ocenu za svoj loš rad.

Pokret slobodnih građana smatra je evropski put Srbije i uređenje države u skladu sa evropskim standardima moraju biti prioritet, ne samo na rečima, već i kroz konkretna politička delovanja. Nažalost, ovo nije prvi Izveštaj koji jasno ukazuje na to da naprednjačka vlast uopšte ne radi na ulasku Srbije u Evropsku uniju. Takođe, važno je istaći da je ovo najnepovoljniji Izveštaj EK po Srbiju od početka procesa pridruživanja.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.