PSG: Omogućiti građanima da povoljno kupe ogrevno drvo

Politika

Pokret slobodnih građana zahteva od vlade Srbije da produži zabranu  izvoza ogreva i drvnog materijala neophodnih za proizvodnju peleta koja važi do jula, kako bi se obezbedilo nesmetano snabdevanje domaćeg tržišta i zaustavio nekontrolisani rast cena. 

  • Takođe, zahtevamo da se uvedu subvencije za ogrevno drvo i pelet kako bi se stanovništvu omogućilo da obezbedi dovoljnu količinu ogreva, i da se svim građanima omogući kupovina na rate kako bi spremno dočekali predstojeću zimu. Nestašica i enorman rast cena ogrevnog drveta i peleta na domačem tržištu je doprinela da se veliki broj domaćinstava opravdano brine da li će imati dovoljno sredstava da se ogreje ove zime, i da li će biti dovoljno za sve.
  • U slučaju da do zime ne obezbedimo dovoljne količine ogreva postoji realna opasnost da građani pređu na grejanje na struju i dodatno opterete elektroenergetski sistem koji je već urušen toliko da nam i bez dodatne potrošnje prete restrikcije i nestašica struje. EPS već sada troši stotine miliona evra mesečno na uviz struje, a u zimskim mesecima, kada je potrošnja u svim zemljama veća, pitanje je da li će imati od koga i po kojoj ceni da kupi dovoljno struje, zaključuju u PSG.

Ove godine je izvezeno preko 120 hiljada tona peleta i proizvoda od drveta iako je nestašica na domaćem tržištu evidentna. Većina zemalja iz regiona zabranila je izvoz kako bi zastitila svoje stanovništvo i obezbedila za sebe dovoljne količine ogreva, te bi isto ponašanje Srbije na tržištu bilo u najvećem interesu građana.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.