Puškin i Srbi večeras u Ruskom kutku Narodne biblioteke

Kultura

U Ruskom kutku Narodne biblioteke „Vuk Karadžić” večeras (petak, 4. jun) sa početkom u 19 sati održaće se predavanje na temu „Puškin i Srbi”. Predavač je prof. dr Bogdan Kosanović a moderator razgovora Jovica Janković.

Prof. dr Bogdan Kosanović je književnik, prevodilac sa ruskog i poljskog, autor preko 400 naučnih i stručnih radova iz oblasti slavistike, jedan od najznačajnijih književnih rusista u regionu. Među njegovim radovima ističu se monografske publikacije Tragično u delu Šolohova (1988), Rasprave iz ruske književnosti (1994), Istraživanja ruske avangarde (1995), Slavističke komparativne teme (2006), Ruske teme (2009). Glavni je prevodilac i redaktor Velikog pravoslavnog bogoslovskog rečnika, tom 1-2 (2000).

Kosanović je radio kao redovni profesor slavistike na univerzitetima u Novom Sadu i Nikšiću (Crna Gora). Održao je niz predavanja po pozivu na evropskim univerzitetima i referisao na više od stotinu međunarodnih skupova. Radio je na projektima Ministarstva za nauku Srbije, Matice srpske, Međunarodnom projektu Pojmovnik ruske avangarde (Zagreb) i dr.

Organizator je većeg broja simpozijuma o ruskoj književnosti i kulturi, i urednik ili član uredništva zbornika referata objavljenih u okviru ovih projekata. Nosilac je diplome sa medaljom povodom stogodišnjice Matice srpske, nagrade „Pavle Marković-Adamov” Kulturnog centra u Sremskim Karlovcima, Povelje Beogradskog univerziteta povodom stogodišnjice slavistike u Srbiji, Ordena Ruske pravoslavne crkve Sv. Sergeja Radonješkog I stepena i drugih brojnih priznanja.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.