Radio Levač: Dug Opštine Rekovac gotovo 1,5 miliona evra

Grad

Na sutrašnjoj sednici Skuštine opštine Rekovac, koja počinje u 9 časova, razmatraće se odluka o budžetu opštine za 2024. godinu. Pred odbornicima će se naći i stanje budžeta na dan 31. januar 2024. godine, odnosno neizmirene obaveze budžeta Opštine Rekovac.

Opštinski dug na dan 31. januar 2024. godine iznosi oko 155, 2 miliona dinara, a kada se ovom iznosu dodaju fakture pristigle u toku februara, za radove u novembru i decembru 2023. godine, neplaćene obaveze su “ teške“ oko 167,6 miliona dinara. Račune za neizmirene obaveze su ispostavili Janko gradnja Rekovac (2.891.474,40din.) i Preduzeće za puteve Kragujevac (7.724.040,03din.), a PDV po  tim fakturama je oko 1.786.638,00 dinara.

Kako prenosi sajt Radio Levač, prevedeno u evro, po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke, neizmirene obaveze budžeta Opštine Rekovac iznose gotovo 1,5 miliona evra.

  • Biće interesantno čuti da li će se tražiti odgovornost lica odgovornog za izvršenje budžeta u vreme nastajanja duga 2023.godine, odnosno tadašnjeg predsednika opštine Rekovac dr Aleksandra Đorđevića, koji sada obavlja funkciju zamenika predsednika Skupštine opštine Rekovac“ piše Radio Levač.

Kako se navodi, dug se odnosi između ostalog na socijalna davanja  odnosno naknade porodiljama, naknade za novorođenu decu, invalidi, stipendije, socijalne usluge-pomoć u kući, kao i na subvencije u poljoprivredi.

U pitanju su i neisplaćene zarade, putni troškovi zaposlenih, jubilarne nagrade… u osnovnim i srednjoj školi, predškolskoj ustanovi, biblioteci, turističkoj organizaciji, kulturnom centru, sportskoj organizaciji, centru za socijalni rad…

Sajt Radio Levač ukazuje da će odbornici na sutrašnjoj sednici Skupštine opštine Rekovac razmatrati predlog i donošenje odluke o raskidu predugovora dugoročnog zakupa nepokretnosti između Opštine Rekovac i  Trend Vision Group d.o.o.

Predugovor se odnosi na dugoročni zakup poslovnog prostora u fiksnom trajanju od pet godina (od 1.12.2023. do 1.12.2028.god) u iznosu od  5.385 evra mesečno, sa PDV-om ukupno 6.335 evra mesečno.

  • Kako će se raskid pravno valjano rešiti videćemo, obzirom da po članu 3 predugovora zakupac nema pravo na jednostran raskid,  dok je u članu 11 navedeno da zakupac izuzetno može otkazati ovaj predugovor pre fiksnog ugovorenog roka od 5 godina zakupa samo uz, ovim unapred izričito i saglasno ugovorenu kao sporazumno prihvaćenu bez protesta, finansijsku obavezu zakupca da zakupodavcu , pre stupanja na snagu prevremenog raskida ugovora, zakupac mora da obračuna i unapred isplati zakupodavcu u novcu sve do kraja ugovorenog roka zakupa preostale mesečne zakupnine i sve mesečne troškove po odredbama ugovora, objašnjeno je na sajtu.

Opštinu Rekovac, ispred Privremenog organa opštine, zastupao je i predugovor potpisao predsednik Privremenog organa opštine Rekovac dr Aleksandar Đorđević, ranije predsednik opštine Rekovac.

Kako se navodi, dnevnim redom nisu obuhvaćena pitanja vezana za Prostorni plan, odnosno  zabranu istražnih bušenja koja vode do otvaranja rudnika litijuma na teritoriji Levča.

Žitelji Levča očekuju da će to pitanje postaviti odbornici koji su birani da zastupaju njihov interes.

Fotografija: Levačke novine
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.