Rebalans budžeta najznačajnija tačka sednice Skupštine grada zakazane za 5. novembar

Grad

Najznačajnija tačka 11. redovne sednice Skupštine grada zakazane za petak, 5. novembar jeste rebalans budžeta za 2021. godinu, saopštio je predsednik Miroslav Petrašinović nakon održanih konsultacija sa šefovima odborničkih grupa. Tokom ove kalendarske godine imali smo jedan rebalans budžeta zbog novih gradskih uprava. Ovaj rebalans pravimo zbog troškova koje nismo mogli da predvidimo i koji su nastali u ranijem periodu za koji nismo bili odgovorni a koji sada dolaze na naplatu, objasnio je predsednik Petrašinović.

Radi se o sporu koji smo izgubili od Jubrokera. U drugom stepenu presuđeno je u korist ovog privrednog društva i to je nešto što je naš budžet opteretilo za dodatnih 180 miliona. Reč je o zemljištu koje je njima 2007. godine prodato a kasnije dato Ministarstvu za izgradnju stanova za mlade naučnike. Jubroker je 2014. godine tužio Grad, taj spor je vođen ali je izgubljen i sada nama to dolazi na naplatu. Obaveze koje je neko drugi ranije nametnuo su glavni razlog zbog kojih smo ušli u rebalans budžeta za 2021. godinu, zaključio je predsednik Petrašinović.

Sredstva opredeljena za adaptacije zgrada Centra za socijalni rad i Druge tehničke škole rebalansom će biti prebačena za narednu kalendarsku godinu jer radovi do kraja godine neće biti realizovani. Pored toga što je predviđeno više sredstava na pozicijama za komunalne usluge onih preduzeća kojima su povereni poslovi sređivanja zelenih površina i putne infrastrukture za krpljenje i asfaltiranje udarnih rupa najviše na gradskim ali i na prigradskim ulicama, rebalansom je predviđeno i povećanje sredstava za sufinansiranje za privatne vrtiće. Na taj način potreban broj bodova za sufinansiranje će se spustiti na nešto oko 50 bodova i roditelji će moći da konkurišu kod grada za sufinansiranje boravka dece u privatnim vrtićima, naveo je predsednik Skupštine grada.

Predlog Odluke o dopuni Odluke o taksi prevozu je još jedna od značajnih tačaka koje će biti razmatrane na sednici gradskog parlamenta. Još 2019. godine doneli smo odluku da je optimalan broj taksi vozila u gradu Kragujevcu za period 2019. do 2024. godine 602 vozila. Poslednjih meseci se pojavio veliki broj zahteva za uvođenje novih vozila u sistem javnog gradskog prevoza – taksi prevoza, tako da će ova odluka definisati listu čekanja a nova vozila će se uvoditi po redosledu prijavljivanja i kada se neki taksi prevoznik povuče ili izgubi licencu tada prvi naredni na listi čekanja će moći da uđe u javni gradski prevoz, objasnio je Petrašinović.

Na 11. redovnoj sednici odbornici će odlučivati o predlogu odluke o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2022. godinu. Prošle godine utvrđena je poreska stopa i ona se neće menjati, kazao je predsednik ali cena kvadratnog metra u zavisnosti od dela grada će se menjati. Ono što sada pokazuju podaci jeste da je prosečna cena kvadrata nešto veća u drugoj i trećoj zoni a nešto niža za prvu i ekstra zonu što je trend od početka pandemije kada su generalno cene nekretnina udaljenih od centra rasle a nekretnine bliže centru i u centru padale. To neće imati veliki uticaj na visinu poreza koju građani plaćaju ali će svakako u nekom malom delu uticati bez bitnih oscilacija.

Kroz dopunu materijala za 11. redovnu sednicu od Gradskog veća kao ovlašćenog predlagača očekujemo preporuku za JKP Šumadija i Privredno društvo Energetika za reprogram dugovanja koja građani imaju prema ovim preduzećima, a njihovi organi će doneti odluku da li će je prihvatiti ili ne. Ono što će biti predviđeno programom preporuke jeste da građani svoje obaveze mogu da izmire na 60 mesečnih rata odnosno pet godina i da minimalni iznos rate ne može biti manji od 2 hiljade dinara i uz uslovan otpis kamate od 50 odsto. Ovakav način reprogramiranja duga pokazao se kao dobar jer građanima pruža mogućnost da svoje neizmirene obaveze iz prethodnog perioda izmire a da pri tom izbegnu sve eventualne troškove izvršnog postupka, utuženja što dodatno opterećuje njihovu finansijsku situaciju. Programom preporuke ostavljena je mogućnost za one predmete koji su ušli u izvršenje i počeli sa tim postupkom da građani prvo izmire troškove koje imaju prema izvršiteljima a onda privredna društva Energetika i JKP Šumadija obustave takve postupke omoguće reprogram i uz navedene uslove izmire obaveze koje imaju prema ovim preduzećima.

Na predstojećoj sednici gradskog parlamenta odbornici će usvajati finansijske izveštaje i promene finansijskih planova ustanova kulture. Kroz dopunu materijala očekuju se tačke vezane za imenovanja, postavljenja i razrešenja.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.