Rešenje PIO fonda stiglo posle tri godine: Od Kragujevca preko Novog Sada – do Kragujevca

Društvo

Sporost administracije, dugotrajnost postupaka državnih službi i institucija, dugo čekanje na ostvarivanje prava iz oblasti zdravstvenog i penzijsko-invalidskog osiguranja najčešće su primedbe koje građani upućuju na račun državnih službi. Slučaj penzionera Slobodana Lazarevića koji je tri godine čekao odgovor na žalbu koju je uputio Fondu PIO samo potvrđuje opravdanost onoga na šta se građani najviše žale.

Lazarević je, naime, ispunio uslov za penziju 31. decembra 2019. godine i tada je i podneo zahtev Fondu PIO za penzionisanje. U zakonskom roku od 60 dana dobio je privremeno rešenje sa obračunatom visinom penzije koje mu je uručeno 27. februara 2020. godine. Nezadovoljan obračunatim iznosom Lazarević je, shodno pravnoj pouci, nakon 13 dana, u roku koji je zakonom propisan, preko ovdašnje filijale podneo žalbu Republičkom PIO fondu, Direkciji u Beogradu.

„Kada ni posle više od godinu dana nisam dobio nikakva odgovor na žalbu, bio sam ubeđen da ga neće ni poslati i potpuno sam digao ruke od toga. Nisam ni pomišljao da se raspitujem, niti da nešto još pokušavam“, objašnjava Lazarević.

Međutim, ne malo je bio zaprepašćen kada se pred njegovim vratima pojavio poštar 21. decembra, prošle godine i uručio mu koverat čiji je pošiljalac bio PIO fond i to iz Filijale u Novom Sadu. Od dana kada je poslao žalbu do dobijanja odgovora prošlo je tačno dve godine devet meseci i devet dana – bezmalo tri godine. 

Lazarević kaže da je, uprkos tome što je njegov prigovor odbijen, bio iznenađen što su se uopšte setili da mu odgovore.

„Nemam primedbi na doneto rešenje, samo se pitam zašto im je bilo poptrebno skoro tri godine da ga završe i pošalju, kada i laik može da vidi da je za to bilo potrebno svega nekoliko sati da se uradi, računajući i jednu kraću pauzu“, kaže kroz šalu naš sagovornik.

On je, inače, svojevremeno  postupao kao ovlašćeno lice za pristup informacijama od javnog značaja i često je donosio rešenja o odbijanju zahteva, pa imajući u vidu sadržinu svoje žalbe, smatra da iole sposoban službenik, naročito obučeno ovlašćeno lice, neće potrošiti više vremena od onog koje je naveo.

Koliko god da je bio iznenađen što je uopšte dobio odgovor na žalbu, još više ga je začudilo saznanje da je doneto u Filijali PIO fonda u Novom Sadu. Da li je moguće, pita se on, da u Beogradu, gde je Direkcija, kao i Kragujevcu, gde je Lazarević penzionisan, u fondu niko nije bio stručan ni sposoban da donese navedeno rešenje, već je moralo da putuje čak do Novog Sada?

„Svaka im čast na „ekspeditivnosti”, vidi se da se radi sve u interesu naroda, mislim na brzinu. Zaposleni u ovoj instituciji u svakom pogledu opravdavaju sredstva koja građani kroz doprinose izdvajaju za njihove plate, čak bi državni budžet prema njima trebalo da bude izdašniji“, kaže kroz smeh naš sagovornik. 

Zbog takve „ažurnosti” on je izvesnoj Ivani Ćirić, koja je potpisala rešenje PIO fonda u Novom Sadu uputio i pismo zahvalnosti sledeće sadržine: 

Poštovana,

Obaveštavam Vas da sam, sa ushićenjem i nemerljivom radošću, 21. decembra 2022. godine primio Vaš dopis, odnosno rešenje o odbijanju žalbe br: 01-02/181.10-241772, a koju sam podneo 12. marta 2020. godine. Žalba se odnosila na privremeno rešenje Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje – Filijala Kragujevac u predmetu starosne penzije, broj dosijea: 07-D-241772. 

Ne znam kada ste Vi dobili predmet u rad, nemam nikakvu primedbu na doneto rešenje, čak mogu reći da sam skoro bio ubeđen da odgovor nikada neću ni dobiti. 

Fasciniran sam Vašom brzinom, imajući u vidu da je od podnošenja moje žalbe do dobijanja odgovora, odnosno rešenja o odbijanju, prošlo svega DVE godine, devet meseci i devet dana.  

Budite ponosni na Vašu pismenost i umeće, jer je očigledno da od Kragujevca, preko Beograda, sve do Vojvodine i prestonice kulture, prelepog Novog Sada, u PIO fondu nije bilo stručne i sposobne osobe da donese navedeno rešenje.  Bez obzira što je ono šablonsko i odrađuje se za par sati, računajući i kraću pauzu.

Šaljem Vam srdačne pozdrave, srećna Vam Nova 2023. godina i želim Vam puno zdravlja i uspeha na svim poljima.

Izvor: kragujevacke.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.