Samo Subotica i Kragujevac imaju dnevni boravak za dementne, a broj obolelih neprestano raste

Društvo Grad

Kako piše RTS, Subotica i Kragujevac jedini su gradovi u Srbiji koji, pri gerontološkim centrima, imaju uslugu dnevnog boravka za dementne osobe. Uprkos višegodišnjim obećanjima, u Beogradu još nije otvoren. Procenjuje se da u Srbiji više od 140.000 ljudi živi sa Alchajmerovom bolešću, a lekari upozoravaju – broj će samo rasti.

Mara, Dragan i Nada raduju se svakom četvrtku. To je dan kada se druže sa onima koji imaju istu dijagnozu – Alchajmerovu bolest. Porodice o njima brinu duže od deset godina.

  • Svaki dan je sve lošije i lošije stanje, tako da propadanjem vaše drage osobe, propadate i vi sa njim. Oboleli od ‘Alchajmera’ zaborave i ko su oni i ko smo mi, njihovi najbliži. Oni razumeju šta im govorite ali im ništa nije jasno, kaže Bojana Toljić, ćerka obolelog za RTS.

Kažu da će Alchajmerova bolest obeležiti prvu polovinu 21. veka. Procenjuje se da će u narednim decenijama svaki 5. pacijent imati problem sa pamćenjem, a sve više obolelih je mlađe od 60 godina.

Zato iz Udruženja za Alchajmerovu bolest iznova pozivaju na otvaranje centara u kojima bi ovi pacijenti, poput svojevrsnih vrtića za stare, dobili dnevnu negu i pomoć.

  • Da imaju i te strukturirane sadržaje i aktivnosti koje bi doprinosile da se sporije razvija njihova bolest. Blagodet bi dnevni boravci odnosno centri bili i za srodnike koji bi mogli da odahnu i odmore jer imamo često situacije da se pre razboli i ode neformalni negovatelj, a bolesna osoba ostane, jer ova bolest zna da traje 10-15 pa i do 20 godina, rekla je Nadežda Satarić iz Srpskog udruženje za Alchajmerovu bolest.
Izvor: RTS
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.