Samostalni sindikat: Neodrživo stanje u Zastava oružju, da se smeni Nadzorni odbor

Društvo Ekonomija

Samostalni sindikat „Zastava oružja“ danas je upozorio da je ta najveća fabrika namenske industrije sa 2.500 radnika dovedena na ivicu bankrota, da su ljudska i sindikalna prava radnika ugrožena i da se krše medjunarodne konvencije.

Takvo stanje u u kragujevačkoj fabrici je po oceni sindikata „direktna posledica rada Ivice Marjanovića, pukovnika Vojske Srbije i predsednika Nadzornog odbora fabrike“.

Sindikat je apelovao na ministra odbrane Nebojšu Stefanovića da učini sve iz svoje nadležnosti da bude smenjen Nadzorni odbor i zatražio da bude pokrenut postupak utvrdjivanja krivične odgovornosti Marjanovića za „malverzacije i progon sindikalnih predstavnika“.

  • Ukoliko se ovo neodrživo stanje uskoro ne promeni, naš sindikalni protest će se izliti na ulicu kako bismo spasili našu fabriku od čije sudbine zavisi sudbina nas i naših porodica, navedeno je u pismu Sindikata ministru odbrane.

U sindikatu su ocenili da već godinama fabrika više troši nego što prihoduje, a posledica je stvaranje gubitaka i povećanje ukupnog duga koji iznosi 18 milijardi dinara.

  • Samo od 2017. godine, od kada je Ivica Marjanović predsednik Nadzornog odbora, napravljen je gubitak u poslovanju od oko 40 miliona evra, dok se istovremeno obaveze fabrike stalno uvećavaju. Krajnji rezultat je gubitak iznad visine kapitala od oko tri milijarde dinara, ističe se u pismu.

Radnicima „Zastava oružja“ nisu plaćeni doprinosi od avgusta 2018. godine, što je veliki problem zaposlenima koji odlaze u penziju, pa protiv fabrike podnose tužbe.

Konverzija duga fabrike u vlasništvo države kojom bi se povezao radni staž iz ranijeg perioda nije realizovana, i pored više zaključaka koje je Vlada donosila.

U sindikatu tvrde da je samo iz „čistog hira“ predsednika Nadzornog odbora smenjeno i postavljeno devetoro izvršnih direktora fabrike za samo četiri godine. To znači da je na svakih pet meseci smenjivan po jedan izvršni direktor i to „svaki put bez ikakvog obrazloženja, uz brutalno ponižavanje visokostručnog kadra fabrike“, naveo je sindikat.

Uz to, kako se tvdi u saopštenju, „Marjanović na sve načine pokušava da razbije Samostalni sindikat koji je najveća sindikalna organizacija u fabrici“.

Piše: Gordana Mirović, Beta
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.