Savremeno shvatanje o postanku svemira

Društvo Kultura Milica

Problem porekla svemira je ono na šta su se naučnici uvek iznova vraćali, posebno od nastanka modernih prirodnih nauka. Stiven Vajnberg, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku i jedan od najznačajnijih teorijskih fizičara, u knjizi Prva tri minuta opisuje najraniji razvoj univerzuma od trenutka Velikog praska, u periodu od prva tri minuta koja su bila najznačajnija za celokupni dalji razvoj univerzuma.

Ovo je uzbudljivo putovanje koje počinje Plankovom epohom – najranijim periodom u istoriji univerzuma – i prolazi kroz Ajnštajnovu teoriju relativnosti, Hablovo crveno pomeranje i otkrivanje kosmičke mikrotalasne pozadine. Sva ova neverovatna otkrića čine osnovu za ono što sada razumemo kao „standardni model“ porekla univerzuma.

Prva tri minuta ispituje ne samo kako ovaj model izgleda, već i priča uzbudljivu priču o smelim misliocima koji su ga sastavili.

  • Napor da se razume univerzum je jedna od retkih stvari koja podiže ljudski život malo iznad nivoa farse i prožima ga uzvišenošću tragedije, Stiven Vajnberg

U ovoj izuzetnoj knjizi, zahvaljujući popularnom i prihvatljivom pristupu, čitalac može da se upozna sa fundamentalnim problemima kosmologije kroz opis i atraktivna objašnjenja koja se odnose na izgled i pojave karakteristične za sam nastanak i najraniji stadijum razvitka univerzuma, navodi prof. dr Petar Adžić iz Naučnog društva Srbije.

Posle obimnijeg uvodnog dela u okviru prva četiri poglavlja i detaljnijeg objašnjenja fizičkih pojmova neophodnih za pripremu čitaoca za dalje praćenje teksta, Vajnberg u Petom poglavlju opisuje prva tri minuta univerzuma kroz vrlo lep i jasan prikaz faza njegovog razvitka, od trenutka kad je bio jedna beskrajno mala i ekstremno vrela i gusta plazma, pa sve do današnjih dana, posle enormne ekspanzije i 13,7 milijardi godina kasnije.

Ako je za razumevanje pojedinih delova teksta neophodno izvesno predznanje, autor se pobrinuo da na samom kraju knjige obezbedi rečnik stručnih izraza i objašnjenja određenih pojmova i formula, kako bi čitaocu bilo omogućeno komfornije i lakše čitanje.

Klasično delo popularne nauke Prva tri minuta dostupno je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

Ukoliko Vas je ovo izdanje zaintrigiralo i ukoliko bi želeli što pre da pročitate ovu knjigu potrebno je da u komentaru na našoj FB stranici u komentaru tagujete osobu kojoj bi se isto ova knjiga dopala i ovu vest podelite sa Vašim prijateljima.

Izvlačenje dobitnika je u nedelju 26. marta.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.