Sećanje na žrtve revolucionarnog terora kod Gromovića ulaza

Grad

Kod Gromovića ulaza kraj spomenika podignutog 1999. godine položeni su venci i služen je pomen žrtvama revolucionarnog terora 1944. godine.

Posle služenja parastosa, vence su pokraj spomenika položili potomci stradalih, predstavnici udruženja, delegacije političkih partija a u ime grada Kragujevca, Predrag Stevović član Gradskog veća za sport i Mirko Čikiriz pomoćnik gradonačelnika za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama.

  • I posle 22 godine Grad Kragujevac obeležava pomen na žrtve revolucionarnog terora, nevino stradale ugledne građane Kragujevca čija se imena ni tačan broj do danas ne znaju. To je pored najveće tragedije 21. oktobra još jedan dan kada je čitav grad bio zavijen u crno i okićen crnim barjacima. Zadatak istoričara i svih koji se bave pitanjem stradalih žrtva je da doprinesu konačnoj istorijskoj istini. A istina je da su i 21. oktobra 1941. i 1944. godine stradali nevini ljudi, poručio je Mirko Čikiriz pomoćnik gradonačelnika za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama.

Posle oslobođenja Kragujevca 20. oktobra 1944. godine, u Kapislani nekadašnjeg Vojnotehničkog zavoda, partizani su streljali više stotina uglednih Kragujevčana i stanovnika okolnih mesta, čiji tačan broj ni imena do danas nisu utvrđeni.

Tagovi:

1 thoughts on “Sećanje na žrtve revolucionarnog terora kod Gromovića ulaza

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.