SEOS brani Levač

Društvo

Meštani levačkih sela zajedno sa članovima Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) već 10 dana ne dozvoljavaju nastavak istraživanja litijuma i bora na teritoriji svoje opštine.

Članovi više ekoloških organizacija okupljeni su ispred ulaza na privatnu parcelu, koju je otkupila kompanija Balkan istraživanja.

Na toj parceli koja se nalazi između sela Sibnica i Kaludra planirana je treća istražna bušotina, ali radovi na njoj nisu počeli jer mehanizacija nije mogla da stigne na tu lokaciju.

Ekološka aktivistkinja iz organizacije Neko brine za Levač Marica Živanović Poljo rekla je FoNetu da su se meštani spontano okupili ispred te parcele i sprečili početak radova na trećoj bušotini.

U međuvremenuu su nam se pridružili članovi više ekoloških udruženja tako da sada u svakom trenutku imamo od 60 do 80 ljudi koji brane svoje njive od moćnih kompanija koje bi našu zemlju pretvorile u ogroman rudnik, rekla je Živanović Poljo.

Ona je dodala da ih ni hladno i kišovito vreme nije pokolebalo u nameri da odbrane svoja imanja.

Prve dve bušotine praktično su urađene tajno u vreme pandemije, ali treću nećemo dozvoliti ni po koju cenu, tim pre što je podnet zahtev Vladi i Ministarstvu rudarstva i energetike da opozovu sve dozvole izdate za istraživanje litijuma, bora i drugih elemenata, rekla je Živanović Poljo

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.