Serbian Times o pobratimljenju Kragujevca i Milvokija

Grad

Kako piše Serbian Times prestonica Šumadije Kragujevac i najveći grad američke države Viskonsin, Milvoki, od juče su i zvanično gradovi pobratimi, ili, kako to Amerikanci vole da kažu – sister cities. Protokol o saradnji ova dva grada juče su u gradskoj skupštini Milvokija potpisali gradonačelnici Nikola Dašić i Kavalir Džonson, a ceremoniji je, pored delegacija i zvaničnika dva grada, prisustvovao veliki broj Srba iz ovog grada i regiona.

Grad Milvoki je samo dan ranije proslavio svoj 178. rođendan, a prema istorijskim spisima prvi Srbi su ovde došli još pre nekih 150 godina i bili praktično jedna od prvih etničkih zajednica na ovim prostorima.

A na svečanosti, piše novinar tog portala, Antonije Kovačević, povodom bratimljenja Milvokija i Kragujevca našlo se nekoliko generacija Srba. Od onih najmlađih, učenika osnovne škole Sveti Sava, inače najstarije škole na srpskom jeziku u celoj Americi, pa do njihovih deda i baka, pradedova i prabaka, koji nisu skrivali suze, ponosni kako na svoje potomke, tako i na činjenicu da se grad u kome su dočekali dvoju emigrantsku starost bratimi sa jednim gradom iz njihove otadžbine.

Pre zvaničnog početka očitana je molitva, a učenici škole Sveti Sava otpevali su dve himne, američku i srpsku…

Prisutni su zatim imali prilike da vide zanimljiv promotivni film o Kragujevcu, u kome su mogli da saznaju deo njegove bogate istorije, ali i ono čime se ovaj grad ponosi danas, pre svega razvijenu industriju i veliki broj stranih i domaćih kompanija koje u njemu posluju.

Tekst/Foto: Antonije Kovačević
Tagovi:

1 thoughts on “Serbian Times o pobratimljenju Kragujevca i Milvokija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.