Sindikalna organizacija Zastava oružje: Otvoreno pismo ministru odbrane

Društvo

Sindikalna organizacija Zastava oružje uputila je, danas, otvoreno pismo ministru odbrane Nebojši Stefanoviću, koje prenosimo u celosti:

„Obraćamo Vam se ovim putem jer Ministarstvo odbrane i dalјe ignoriše zahteve radnika fabrike da smeni pukovnika Vojske Srbije Ivicu Marjanovića koji već petu godinu predsedava Nadzornim odborom fabrike Zastava oružje AD.

 Zahtevi radnika fabrike za smenu su utemelјeni na neoborivim činjenicama i Sindikat ponovo upozorava i zahteva da Ministarstvo odbrane uzme u obzir brojne pritužbe Sindikata, stručne javnosti i inženjera fabrike koji su brojnim pismenim i usmenim sugestijama argumentovano upozoravali na do sada nezabeležen način upravlјanja fabrikom gde su navođeni brojni primeri zloupotrebe upravlјačke funkcije i neprimerenog načina rada predsednika Nadzornog odbora.

Odgovornost Nadzornog odbora ogleda se u devastiranju i razaranju fabričkog sistema kao rezultat stalnih i protivstatutarnih smena izvršnih direktora, brojnih smena nižeg rukovodećeg kadra, mešanja u rukovodne nadležnosti, kao i kršenje fabričkog Statuta.

Kao predsednik Nadzornog odbora učestvovao je u donošenju niza odluka štetnih po fabriku gde su odobravane donacije u višemilionskim iznosima, iako fabrika posluje u izuzetno složenim finansijskim okolnostima, što je uzrokovalo da pored svih finansijskih obaveza radnicima fabrike nije povezan staž.

Radnici fabrike smatraju da Nadzorni odbor ima obavezu, ne samo zbog visokih nadoknada koje prima za svoj rad, već i zbog toga što su delegirani od strane države koja je većinski vlasnik fabrike, da poštuju Zakon o privrednim društvima koji ih obavezuje da deluju u najbolјem interesu preduzeća i da poslove obavlјaju savesno i da se prema fabrici odnose i ponašaju sa pažnjom dobrog domaćina.

 Svedoci smo da je već godinama prisutna potpuna privatizacija javne funkcije a koja bi trebalo da se obavlјa isklјučivo u javnom interesu.

Klјučne i strateške odluke po fabriku donošene su telefonskim putem tako da je procena imovine fabrike usvojena na telefonskoj sednici, što je za rezultat imalo višestruko umanjenje vrednosti 45 hektara fabričkog zemlјišta koje se nalazi u najužoj gradskoj zoni, kao i umanjenje vrednosti objekata i fabričke opreme.

 Nadzorni odbor je odgovoran i za promašaj u realizaciji razvojnih zadataka, promašaje prilikom kupovine fabričke opreme koja danas ne daje efekat podizanja proizvodnog kapaciteta i, po mišlјenju stručne fabričke javnosti, takvi promašaji se mere iznosima od nekoliko miliona evra, i sve to nije bio dovolјan razlog da se preispita rad predsednika Nadzornog odbora.

Politika konfilikta sa radnicima fabrike, Sindikatom, menadžmentom i predstavnikom  radnika u Skupštini preduzeća, govori da se predsednik Nadzornog odbora potpuno otuđio i da nastavlјa dalјe urušavanje fabričkih vrednosti razaranjem sistema komunikacije, rušenjem međulјudskih odnosa i kršenjem svih dosadašnjih pravila koja regulišu minimum funkcionisanja fabričkog sistema zbog čega je fabrika dovedena u težak položaj.

Rezultat takvog upravlјanja i nepoštovanja fabričkih procedura su gubici od preko 40 miliona dolara ostvareni samo od 2017. godine od kada je Ivica Marjanović predsednik Nadzornog odbora, što je doprinelo da  ukupni gubici preduzeća prelaze 18 milijardi dinara.

Sindikat već dugo ukazuje da je ulagana i potrošena ogromna energija Nadzornog odbora na periferne stvari (smene rukovodstva, nabavka neodgovarajuće i skupe zaštitne opreme, odobravanje višemilionskih donacija, progon članova Samostalnog sindikata, mobingovanje radnika, gušenje sindikalnih prava i sloboda…), dok su poslovi od strateškog značaja za fabriku koji se tiču proizvodnje bili u drugom planu iako je finansijski rezultat ostvarivan u zoni gubitka, zbog čega su takvi bilansi imali direktne posledice na položaj preduzeća.

Sve veći gnev kod radnika stvara i činjenica da je Ministarstvo gluvo na fabričke probleme i da iza ovakvog načina upravlјanja Nadzornog odbora stoji Nenad Miloradović pomoćnik ministra odbrane za koga Ivica Marjanović kaže da je njegov zaštitnik. Zbog toga je sve veći pritisak radnika da se što pre organizuje protest u Beogradu kako bi se Ministarstvu primakli fabrički problemi i iskazalo nezadovolјstvo zbog politike koja se od strane Ministarstva vodi prema fabrici.

Pozitivan preokret i razvoj fabrike neće biti moguć ako se ne smanji negativno dejstvo Nadzornog odbora što za rezultat ima krizu komunikacije, krizu međulјudskih odnosa, krizu finansija, krizu dijaloga sa Sindikatom, krizu poštovanja ličnosti i krizu upravlјanja troškovima.

Očekujemo da će Ministarstvo odbrane uvažiti obraćanje Sindikata i radnika fabrike pokretanjem mehanizama za otklanjanje teškoća u kojima danas funkcioniše fabrika Zastava oružje AD.“

Tagovi:

13 thoughts on “Sindikalna organizacija Zastava oružje: Otvoreno pismo ministru odbrane

  1. Ko koga bre ovde…? Ne valja predsednik Nadzornog odbora, ali je direktor dobar!! Šta bre lupetaju ovi iz sindikata? Pa direktor je, u svakom javnom preduzeću, glavni krivac za sve loše poslovne odluke a ne Nadzorni odbor. Svi loši poslovni potezi su njegovi jer on daje predloge Nadzornom odboru za usvajanje svih odluka bitnih za poslovanje preduzeće. Odgovornost predsednika Nadzornog odbora u Zastava oružju je u tome što on verovatno ništa ne zna o poslovanju preduzeća (možda ga to i ne zanima) čim odobrava loše poslovne odluke direktora. Obojicu treba smeniti jer su nesposobni. Sindikat to treba da traži a ne samo smenu predsednika Nadzornog odbora. Nisu ovde baš čista posla jer mi se čini da se ovde radi o nekom ličnom obračunu.

  2. Brate Mladene. Jesmo od ove nase firme napravili posao. Meni i tebi je lepo a Zastava je pukla. Rade sada za nas. Sve si posklanjao ozbiljne inzenjere, Ilica kipio. Ti si Petkovicuu genije. I zastavu si kao Krusik razorio sledeca nasa destinavija je Lucani. Ubrzaj svoj dolazak koji si planirao. Pozdrav Mladjoooo….

  3. Mladene kada ti bageri silaze sa Kopaonika. Ajde i Ilica da angazujemo da budaci. Vidim ide mu mnogo dobro. Samo radnici Zastave su konacno videli kakvi ste i koliki vas dvojica kriminalci. Bruke Sumadijske. Takve kriminalce Kragujevac jos imao nije

  4. Dakle Ilicu sada je sve jasno. Sina si zaposlio u Zastava oruzju, razvedenu Nestorovicevu cerku ukrajinku hortikulturulku u tehnologoji da sadi cvece po Zastavi. Konobara Mladenovog kolegu si angazovao u sindikatu o trosku fabrike. Svalerke i novinare placate sa fabrickog racuna. Mesecno preko 2000000 dinara fabricki para ti i Mladen ulupate za nista. Placate racune za putovanja sindikalaca po Grckoj i Tari i povecavate broj obolelih od korone. Dokle bre vise bitange kriminogene. To sve mi radnici placamo. A kada ce mo i mi moci nasu decu da zaposlimo. Lopovi i bruke belosvetske

  5. Znas i sam Dragane Ilicu. Koga svrbi on se cese. Ovoliki orazni i bezsadrzajni tekstovi odraz su tvoje nemoci koja se vidi na svakom kiraku. Radnici ti se smeju i sa zebnjom ocekuju raspad fabrike koji si ti vec sa Petkovicem dogovorio i prodaju Ranku od Amerike. 2018.godine bitango, izdao si nas radnike koji smo ti verovali, a sada u ljubavi sa direktorom Petkovicem koji te je izbacivao iz fabrike pravis ljubavnu idilu. Da li stvarno misli da smo mi radnici toliko slepi da ne vidimo propast u koju nas vidis zajedno sa tim gradjevinskim kriminalcem Oetkovicem od Senjaka. Odlazite bre vise bruke jedne nevaspitane

  6. Znaci Mladja vara Brankicu iz Krusika sa tom oravnicom ili soferom. Nema dzabe sulejmansi oziljak na glavi sa Pestera. Strasno. Mladja Sulejman velicanstveni

  7. Ovaj prolupao nacisto. Ne razumem sta je umislio? Vece stetocine u fabrici nema jer od kada je Ilic poceo da kadruje po fabrici, odtada je poceo sunovrat. Jedino se Brzakovic, bivsi generalni, distancirao od Ilica i fabrika je krenula napred i licila na nesto. Pod hitno isterati Ilica iz fabrike ako drzava hoce da spase fabriku, to Vam garantujem!!!!

  8. Slazem se u jednom, da je gnev kod radnika sve veci ali gnev prema poltronstvu i braku iz interesa Grbe i generalnog Petkovica. Kako te nije sramota Ilicu lakrdijasu jedan.

  9. Hahaha, ubise ga komentari, ako nastavite da objavljujeet komentare Grba Vas nece zvati na piknik, odnosno fabricku slavu i novu godinu. Pisi propalo. Sad je na redu Kartalovic i Zoki Radovanovic da vade situaciju… hahaha

  10. Jadan li je ovaj prevarant Marjanovic,Kako ga ne mrzi da pise ovolike bljuvotine protiv Dragana.On je jedna gromada,dzin za prevaranta i lopova kakav je Marjanovic.Opljackao nas idalje nas pljacka na zastitnoj opremi,dobar 50000 evra.Lopuzdara,umesto da je u zatvoru,sto je upropastio fabriku on pljuje po casnim ljudima.Bruka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.