Sindikat: Dogovor o Fijatu bio „račun bez krčmara“, vreme za prave pregovore

Društvo Ekonomija

Ujedinjeni granski sindikat (UGS) Nezavisnost fabrike automobila u Kragujevcu ocenio je da je posle saopštenja kompanija Stelantis postalo potpuno jasno da je dogovor između predstavnika dela radnika te fabrike i nadležnih ministarstava „bio račun bez krčmara“.

Predsednik tog sindikata Zoran Stanić rekao je agenciji FoNet da je taj dogovor bio ishitren jer je postignut bez prisustva poslodavca i da je sada trenutak da se u svetlu nove realnosti zajedničkim snagama popravi.

  • Činjenica je da je izjašnjavanje radnika produženo do kraja ove nedelje, a naredne nedelje treba da bude objavljena Fijatova ponuda socijalnog programa. Kada to bude zvanično i kada vidimo kakvi se uslovi nude, tada možemo da krenemo sa pregovorima, rekao je Stanić.

On je istakao da u pregovorima sa poslodavcem pored sindikata treba da učestvuju i predstavnici radnika koji su izrazili nepoverenje prema sindikatima zbog straha da će prihvatiti nešto što nije u interesu zaposlenih.

  • Nema razloga za takva strahovanja jer su se sindikati javno obavezali da neće potpisati ništa što bi moglo da ide na štetu radnika. Zbog toga mislim da bi pregovorima sa poslodavcem trebalo da prisustvuju i predstavnici radnika, rekao je Stanić.

Kompanija Stelantis u čijem sastavu je Fijatova fabrika automobila u Kragujevcu u utorak je saopštila da je za nedelju dana četvrtina anketiranih radnika izrazila interesovanje za rad u inostranstvu.

Piše: FoNet
Fotografija: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.