Sindikat FCA: Slab odziv za Slovačku, nije isključeno da još 800 radnika bude tehnološki višak

Društvo Ekonomija
  • Interesovanje radnika kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) za rad u Slovačkoj je ispod svih očekivanja i bojim se da bismo od ponedeljka mogli imati još 800 radnika kao tehnološki višak, rekao je agenciji Beta predsednik Samostalnog sindikata fabrike Saša Đorđević.

Interesovanje radnika kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) za rad u Slovačkoj je ispod svih očekivanja i bojim se da bismo od ponedeljka mogli imati još 800 radnika kao tehnološki višak, rekao je danas agenciji Beta predsednik Samostalnog sindikata fabrike Saša Đorđević.

Kompanija je produžila do petka mogućnost da se radnici prijave za odlazak na rad u Slovačku u fabriku automobila Stelantisa u čijem sastavu posluje FCA. Ako se ne izjasni za tu opciju radnici će napusti fabriku kao tehnološki višak, uz otpremninu od 790 evra po godini staža u FCA.

Za 492 radnika su već isplaćene otpremnine i oni su napustili fabriku, dok će se status još oko 1.000 radnika znati po isteku roka za prijavljivanje za rad u Slovačkoj.

Đorđević je podsetio da je radnicima, uz produženje roka za izjašnjavanje, kompanija ponudila i novu opciju za rad u Slovačkoj. Osim rada dve godine u kontinuitetu, u ponudi je i angažovanje na tri meseca, uz mesec dana kod kuće i tako ukupno do dve godine.

On kaže da nova opcija, koju je ranije tražio sindikat, nije povećala interesovanje i da je sada „klima“ takva da radnici žele da napuste fabriku.

Đorđević je rekao da ne zna koliko se do sada radnika opredelilo za Slovačku, ali da očekuje da po isteku roka za prijavljivanje kompanija ili država javno saopšte taj podatak.

  • Ishod prijavljivanja odrediće i dalji tok pregovora sa državnim organima, rekao je on i dodao kako je na jučerašnjem sastanku u Predsedništvu Srbije Samostalni sindikat predao novi spisak radnika koji smatraju da ispunjavaju uslove da budu u zaštićenim kategorijama koje će biti izuzete iz socijalnog programa:
  • Na tom novom spisku je oko 20 radnika, uz ranije već utvrđeni spisak od 63 zaštićenih.

Brzo zapošljavanje radnika koji su tehnološki višak prioritet je sindikata, pa je najavio da će najkasnije do utorka predstavnici radnika krenuti u obilazak kompanija koje imaju mogućnosti da prime jedan broj radnika iz FCA proglašenih tehnološkim viškom.

Đorđević je rekao da je reč o vojnim fabrikama Zastava tervo u Kragujevcu i Borbeni složeni sistemi u Velikoj Plani, ali i kompanijama Janfeng i Vaker Nojson u Kragujevcu.

Predsednik Samostalnog sindikata FCA je rekao da u pregovorima sa državom učestvuju samo predstavnici tog sindikata, budući da su svi ostali članovi pregovaračkog tima, iz drugih sindikata i predstavnici radnika, napustili fabriku uz otpremnine.

Prema ranijim izjavama sindikalaca, najveći broj radnika fijata dobiće otkaz.

Piše: Beta
Fotografija: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.