Sindikat: Ne očekujemo ništa od vlasti i rukovodatva „Stelantisa“

Društvo

Povodom spekulacija da će 28. april biti dan odluke o daljoj sudbini kragujevačke fabrike FIAT Krajsler automobili Srbija, saopštenjem za javnost oglasio se Samostalni sindikata „Manjeti Mareli“.

Saopštenje sindikata, koji ističe da je jedini reprezentativan u fabrici „FIAT plastik“, prenosimo u celosti:

„U četvrtak 28. aprila u fijatovu fabriku u Kragujevcu dolazi delegacija visokih predstavnika Stelantisa i Vlade Republike Srbije, možda čak i predsednik, o čemu kolaju priče po kuloarima, budući da po običaju, neke zainteresovane, a pritom pomalo nezgodne strane, nisu o tome dobile nikakvo obaveštenje.

Najavljuju se neke ’bitne’ vesti, značajne novosti, ali sindikati, dakle i radnici, ostaju isključeni. Zakoni se i dalje krše, štrajkači kažnjavaju, a Fijat čini sve da što više radnika ode u Slovačku, uz prekid radnog odnosa, ili da ode ’trbuhom za kruhom’. Dakle, tu neće biti ’kruha’, pa šta se onda očekuje? Šta najavljuje?

Da li će biti najave, po običaju, nekih dubioznih aktivnosti, neizvesnih i nesigurnih planova, medijski maksimalno propraćenih, dok će svi problemi autoritativno biti gurnuti pod tepih, još jednom? Nadamo se da neće!

U FCA Plastics-u je na snazi štrajk, više od godinu dana, godinu dana borbe protiv bahatosti, bezakonja, bezočnosti stranog investitora, na šta država ne reaguje, prepuštajući radnike sebi samima. Štaviše, nakon svakog sastanka sa predstavnicima nadležnih institucija, situacija je postajala još gora, kao da Fijat i državi i radnicima stavlja do znanja gde im je mesto i da su interes i Statut kompanije, iznad Ustava i zakona naše zemlje, što je postalo manir mahom svih stranih investitora.

Umesto da se država umeša i pomogne koliko može, ona putem svojih moćnih eksponenata u sindikalnim strukturama, vrši udar i na ono malo aktivnih i nezavisnih odbora, koji su stali na stranu radnika.

Zato od sutrašnje posete ne očekujemo ništa, a opet moramo da očekujemo nešto, jer se borimo za stvari koje idu u korist svim zainteresovanim stranama, a to su: pokretanje proizvodnje, siguran posao, plata od koje može da se preživi i poštovanje zakona, koje izgleda samo za radnike nije problem“, navode u sindikatu.

Izvor: Kragujevacke

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.