Sindikat „Zastava oružja“ odgovorio Dašiću

Grad


Povodom, kako navode, različitog viđenja sadržine razgovora delegacije sindikata sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem i odgovora koji je u vezi toga stigao iz Gradske uprave, Samostalni sindikat “Zastava oružja”, oglasio se saopštenjem za javnost.

Sindikat podseća da je 12. januara uputio zahtev gradonačelniku Kragujevca da, povodom velike krize u fabrici u ponedeljak, 16. januara, dođe u prostorije sindikata kako bi ga Odbor Sindikalne organizacije “Zastava oružje” upoznao sa stanjem i situacijom u fabrici.

“U nedelju, 15. januara, u večernjim satima, šef kabineta gradonačelnika je pozvao predsednika sindikata i obavestio ga da oni neće doći u sindikat, ali da hoće sastanak u Skupštini grada, i to samo sa par saradnika. Predsednik sindikata je predložio da sastanku prisustvuje Odbor Sindikata jer ima prostora u Skupštini grada, što je odbijeno. U ponedeljak ujutru, nakon održane sednice Odbora Sindikata, prihvaćeno je da delegacija od 5 predstavnika ide na sastanak sa gradonačelnikom u Skupštinu grada, i sa usvojenim smernicama za razgovor.  Sastanak je protekao u upoznavanju gradonačelnika sa uzrocima i posledicama krize i potrebi da se grad angažuje u rešavanju iste”, navode “Oružari”.

U saopštenju se itiče da nijednog trenutka “gradonačelnik, kao ni njegovi saradnici nisu upoznali delegaciju Sindikata da se sastanak snima, a što je, ističu, trebalo da im se kaže pred početak sastanka”.

“Nijednom rečenicom nismo tražili da se „pritisne država putem medija“ kako bi se što pre izašlo u susret zahtevima sindikata, već smo zahtevali:

• da se podrži hitan izbor generalnog direktora Zastava oružje AD i smena Nadzornog odbora, s obzirom da Grad ima svog predstavnika u Skupštini Društva Zastava oružje AD;

• da se održi sednica Skupštine grada na temu krize u Zastava oružju;

• da gradonačelnik uspostavi komunikaciju sa državnim zvaničnicima kako bi se našao način za rešavanje krize.

Na sastanku gradonačelnik nije pokušavao da u rešavanje krize uvuče druge sindikalne organizacije iz fabrike i one nisu ni bile važne za ovaj sastanak jer i ne učestvuju u štrajkačim kativnostima i ne vide da postoji problem poslovanja preduzeća”, navode u sindikatu.

Ističu i da su tražili da predstavnik grada koji zastupa kapital u Skupštini “Zastava oružja” Radomir Erić podrži smenu Nadzornog odbora  i obavestili gradonačelnika da je isti glasao za sve izveštaje o poslovanju koji su doveli fabriku u ovakav položaj, kao i da je glasao za procenu kapitala koja je drastično obezvredila imovinu društvaž. Kažu i da do sastanka sa sindikatom gradonačelnik nije bio informisan ko zastupa grad u Skupštini “Zastava oružja”.

“Gradonačelnik je dao negativno mišljenje na naše predloge sa obrazloženjem da je suviše malo učešće grada u stukturi vlasništva fabrike i da problem mora da se rešava na nivou države. Napominjemo da predstavnik Skupštine grada koji zastupa 0,57% je glasao i podržao svaki godišnji izveštaj o poslovanju, kao i svaki izveštaj o radu Nadzornog odbora.
„Pisma i javni nastupi“ drugih sindikalnih organizacija u Društvu su apsolutno nebitni jer su to sindikati koje kontroliše predsednik Nadzornog odbora Ivica Marjanović kako bi amortizovao posledice štete koju je naneo fabrici i čija sadržina je usmerena isključivo kako bi se napadao i blatio naš Sindikat i njegov predsednik. Zato su prisutni predstavnici sindikata iznenađeni ovakvim izvrtanjem istine od strane gradonačelnika, i, ako je cilj gradonačelnika bio da se nanese negativna konotacija najboljoj nameri da se Skupština grada i gradonačelnik uključe u rešavanje krize onda je to u potpunosti uspelo”, zaključuju “Oružari”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.