SO Rekovac: „Pao“ predugovor sa firmom Trend Vision

Grad

Odbornici Skupštine opštine Rekovac  doneli su danas Odluku kojom se pokreće postupak raskida predugovora dugoročnog zakupa nepokretnosti izmedju Opštine Rekovac i TREND VISION GROUP D.O.O“. Kako je za portal Glas Šumadije rekao jedan od dvojice opozicionih odbornika Srba Vulović iz „Srbija protiv nasilja“, takva odluka je doneta, jer je predugovor predviđao previsoke troškove za opštinu čiji je budžet već opterećen dugovanjima koja ugrožavaju njeno normalno funkcionisanje. On objašnjava da raskid predugovora znači i da je propao dolazak jednog investitora kome su se nadali pojedini opštinski čelnici.

U ime Privremenog organa predugovor sa TREND VISION GROUP D.O.O“  zaključio je dr Aleksandar Đorđević 1. decembra 2023. godine.  Na osnovu tog predugovora, opština, kao zakupac, ima obavezu da toj firmi, zakupodavcu,  plaća zakup nekadašnje fabrike konfekcije od preko 1.000 kvadrata, pomoćnih zgrada i zemljišta. Napomenuto je da zakupac-opština želi da dovede investitora koji će u fabrici obavljati registrovanu delatnost uz zapošljavanje stanovnika, te opština ima pravo da zakupljeni objekat izda u podzakup. Naime, namera je bila da se dovede domaći investitor, koji bi u Rekovcu pokrenuo proizvodnju konfekcije. Takav „dil“ o zakupu u trajanju od pet godina koštao bi opštinski budžet čak oko milion dinara mesečno, procenjuje Vulović.  Precizno, po predugovoru, zakup iznosi 5.385 evra mesečno plus PDV, plus troškovi za struju i komunalne usluge, održavanje…

Odbornik Vulović navodi da je investitor bio „misteriozan“ sve do današnje sednice opštinske skupštine, kada je opozicija insistirala da dobije  informacije ko je vlasnik firme koja je trebalo da dođe kao investitor- o trošku opštine. Pitali su i da li je opština bila upoznata sa tim koliko je on „ozbiljan“ investitor. Vulović kaže da su danas obavešteni da se radi o Milošu Deviću , vlasniku firme „Eutextile doo Beograd“. Na današnjoj skupštini su dobili i odgovor da opština sa njim nije zaključila nikakav ugovor, već da je postojao samo usmeni dogovor.

  • U toj fabrici, koja je sada u vlasništvu firme Trend Vision, za koju je trebalo da se plaća zakup, prema našim informacijama, već je bila započeta neka proizvodnja. Dovedeni su radnici, mislim iz Bangladeša, da bi navodno obučavali naše radnice. Koliko mi je poznato, sada je ostalo samo 20-ak radnica. Ipak, napravljen je neki trošak za struju i ostalo oko 400. 000 dinara, kaže Vulović.

Međutim, nije poznato da li je do sada opština već izvršila neka plaćanja firmi Trend Vision na osnovu predugovora o dugoročnom zakupu budući da zakup , kako piše, počinje da teče od 1. decembra 2023. godine. Predugovor je, kako se u njemu navodi, zaključen na fiksni  rok od pet godina uslovno, zbog tehničkog mandata predsednika privremenog organa, sve do imenovanja predsednika Opštine Rekovac, kada će biti zaključen Ugovor o dugoročnom zakupu.

Vulović je ukazao i na još jednu činjenicu koja je bila nepovoljna po opštinu. Naime, u predugovoru stoji i da zakupac- opština, nema pravo na jednostrani raskid predugovora, a da zakupodavac- firma Trend Vision ima to pravo u dva slučaja: ako zakupac ne plati dve mesečne zakupnine ili troškove, kao i ako ne pazi na objekat u standardu “ dobrog privrednika“ ili nekretnine koristi suprotno nameni.

Piše: Gordana Mirović
Fotografija: Levačke novine
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.