SPS nije odgovorio na ponudu opozicije u Kragujevcu, ne mogu nas uslovljavati rokovima, kaže Zeka Aleksić

Grad Politika

Do juče, do kada je bio rok da počnu razgovori o formiranju nove skupštinske većine, ponudu koju je pet opozicionih lista uputilo Socijalističkoj partiji Srbije još 12. januara, nije stigao odgovor od kragujevačkih socijalista.

SPS-u je ponuđeno mesto gradonačelnika a u zvaničnom pozivu pisalo je:

  • Poštujući volju birača koji su većinski glasali za promene u Kragujevcu, za promenu sistema vođenja lokalne samouprave, za uspostavljanje jedne političke normalnosti, mi dole potpisani predstavnici izbornih lista, koji iza sebe imamo 36 odborničkih mandata, pozivamo vas na razgovore u cilju pravljenja većine u Skupštini Kragujevca.

Poziv su potpisali predstavnici pet opozicionih lista, koje će imati odbornike u gradskom parlamentu.

Fotografija: Privatna arhiva, Danas

Dr Predrag Delić (SNP), odbornik sa liste Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac za Glas Šumadije podseća da je na lokalnim izborima u Kragujevcu opozicija je osvojila 40 posto glasova, što nije dovoljno za formiranje nove vlasti.

  • Zato je SPS-u i ponuđeno mesto gradonačelnika. Odgovor još nije stigao, što možemo da tumačimo kao neprihvatanje. Naravno da je u ovom slučaju preovladao republički interes u odnosu na kragujevački.Ono što je sigurno jeste da 36 opozicionih odbornika čvrsto stoje zajedno. Daćemo sve od sebe da opravdamo poverenje građana koji su nam dali glas. Pomno ćemo pratiti sva dešavanja i sve nepravilnosti i zloupotrebe ćemo razotkrivati. Borićemo se za namensko i domaćinsko trošenje sredstava.

Ideja je, kaže Obrad Turković (SSP), šef izbornog štaba Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac, bila da se „iznedri politička istina“.

  • Istina koja je u izbornom procesu gurnuta duboko pod tepih i koja se skrivala od svih građana Kragujevca o tome ko je učestvovao na izborima u cilju „odigravanja” neke epizodne uloge u filmu SNS vlasti ili ulozi lažne opozicije, a ko od nas zapravo zaista želi političku promenu u gradu.
S druge strane, lider organizacije „300 Kragujevčana“, koja je najavila zajednički nastup sa SPS-om u razgovorima o formiranju vlasti u Kragujevcu, Dušan Zeka Aleksić, kaže da ih opozicija, ako su im potrebni, „ne može uslovljavati rokovima koji njima odgovaraju“:
  • I nakon toga izlaze sa izjavama sa kakvim izlaze. Toliko bih za sad rekao, a biće prilike da se i šire progovori. Dogovor oko vlasti nije napravljen, potvrđuje Aleksić.

Inače, na lokalnim izborima u Kragujevcu Srpska napredna stranka osvojila je 38 mandata. U tih 38 odborničkih mesta su i dva odbornika SDPS-a Rasima Ljajića, po jedan Bolje Srbije i Zdrave Srbije, Karićeve i Vulinove stranke, a jedno mesto pripada i Srpskoj radikalnoj stranci Vojislava Šešelja.

SPS u kragujevačkom parlamentu ima šest a „300 Kragujevčana“ četiri odbornika.

Tagovi:

2 thoughts on “SPS nije odgovorio na ponudu opozicije u Kragujevcu, ne mogu nas uslovljavati rokovima, kaže Zeka Aleksić

  1. Zeka vrlo dobro zna da je sve dogovoreno između SNS i SPS. Zna on i da će njegova grupa građana dobiti deo kolača u lokalnoj vlasti jer je takav dogovor napravio sa SPS. Zbog toga je ovakva njegova izjava izraz političkog bezobrazluka i nepoštovanja političkih protivnika (jer je Zeka, sa svojom grupom građana, i u prošlom sazivu bio deo lokalne vlasti čiju je okosnicu činila SNS). Zato bi bilo najbolje da Zeka zaćuti i pokrije se ušima.

  2. Da vas obradujem, Sns, sps i Zeka prave vecinu. SPS I ZEKA DOBIJAJU RESOR SPORT KULTURA. TO JE RESENO KONACNO, STO CE TE I VIDETI.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.