foto: FB stranica / Dragan Jovanovic

SPS: Ponuda naprednjaka bolja, vlast u Topoli formiramo sa SNS-om

Grad Izbori 2023 naslov Politika

Lomilo se u Topoli, lomilo, pa prelomilo. Socijalistička partija Srbije (SPS) odlučila je da od dve ponude (opozicije i naprednjaka) za formiranje vlasti u ovoj opštini, prihvati ponudu Srpske napredne stranke (SNS).

Jelena Jovanović / foto: FB stranica Socijalističkapartija Topole
  • Pregovarali smo o koaliciji, očekujemo da ta saradnja bude korektna. Korektnija nego u prethodnom mandatu. Trudićemo se, kroz učešće u opštinskoj vlasti da sve što je goruće, neophodno, sve što nam je od elementarne važnosti, obezbedimo građanim, kazala je za portal Glas Šumadije, predsednica gradskog odbora SPS-a, Jelena Jovanović.

Na naše pitanje da li je ponuda SNS-a bila bolja od ponude opozicije, Jovanović kratko odgovara da jeste. Ipak, kako naglašava, presudna stavka u odlučivanju bio je ulazak u potencijalnu koalciju sa listom “Srbija protiv nasilja“.

  • Stav partije je da sa ‘’Srbijom protiv nasilja’’ ne ulazimo u kolaciju. To je najveći problem bio. Zapravo na republičkom nivou smo takve instrukcije dobili, to je dogovor sam unutra partije, objvašnjava Jovavnoić.

Dogovor SPS-a i SNS-a prvi je na svom Fejsbuk profilu potvrdio dugogodišnji (zvanični i nezvanični), prvi čovek Topole, Dragan Jovanović.

  • Stari i novi saradnici, Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije. Saradnja koja će doneti ostvarenje planova i ciljeva koje smo obećali građanima opštine Topola u kampanji, napisao je na Jovanović, objavivši uz to i fotografiju na kojoj se u prostorijama socijalista rukuje sa predsednicom SPS-a.

U razgovoru za portal Glas Šumadije, Jovanović je potvrdio da je dogovor sklopljen uz ogradu da se sada čeka potvrda centrale.

Dragan Jovanović
  • Načelno smo sklopili dogovor sa Socijalističkom partijom Srbije. Naravno, pošto i mi oni imamo obavezu da o tom dogovoru obavestimo centralu, odnsono izvršne odbore naših stranaka, tek kada dobijemo saglasnost na naš postignut dogovor, onda ćemo sve to i zvanično obelodaniti. Ali ozbiljni smo ljudi, dogovor smo postigli, a bilo je i očekivano. Mi smo imali 20 mandata, oni tri, tako da je to komotna većina, kazao je Jovanović.

Podsećanja radi, pred sam kraj 2023., a nakon ponavljanja izbora na najvećem biračkom mestu u Topoli, delovalo je da bi Topola, nakon gotovo dve decenije, mogla dobiti novu vlast.

Kažemo delovalo je, jer su se socijalisti u svojim prostorijama slikali sa opozicijom uz ‘’opasku’’ da će ‘’SPS biti nezaobilazan faktor u formiranju većine u Skupštini opštine Topola’’. U međuvremenu, pomenuta fotografija je sa stranice socijalista obrisana.

Iako su se nadali da bi do smene vlasti u Topoli, konačno moglo doći, iz najveće opozicione liste poručuju da nisu iznenađeni najnovijim razvojem situacije.

Mirko Jevtić
  • Što se nas tiče, nama je svejedno. Ako oni misle da će sa Jovanovićem da prave neku uspešnu vlast za Topolu, neka im je srećan put, rekao je za portal Glas Šumadije, prvi čovek GG Novi ljudi za bolju Topolu, Mirko Jevtić.

O dogovoru socijalista i naprednjaka, opozciija u Topoli saznala je kao i svi mi. Preko Fejsbuka. Ipak, socijalisti tvrde drugačije:

  • Korektnu saradnju smo imali sa njima sve vreme i prosto sam smatrala da je ljudski da se javimo i da ih obavestimo kakvu smo odluku doneli, poručuje isprek SPS-a, Jelena Jovanović.
  • Nisu nas ništa obavestili, zaista. Nismo se čuli do sada… Možda u toku dana, ako budu smatrali za shodno da treba da nas obaveste da su se nešto dogovrili, mada nemaju nikakvu obavezu prema nama. To je njihova politička odluka, kaže Jevtić.

Kako će izgledati vlast u Topoli?

Kada je reč o podeli funkcija u Topoli, ni socijalisti ni naprednjaci ne žele da otkrivaju detalje dogovora, sve do konstitutivne sednice. Ipak, prema saznanjima portala Glas Šumadije, iz proverenih ali nezvaničnih izvora, mesto prvog čoveka Topole i Skupštine Topole, ostaje u rukama naprednjaka, dok će zamenička mesta pripasti SPS-u. SPS će, prema rečima našeg izvora imati i jednog člana veća, ali i učešće u upravnim i nadzornim odborima komunalnih preduzeća i opštinskih ustanova.

naslovna foto: FB stranica / Dragan Jovanovic
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.