Srbija Centar: Kako nahraniti izgladnelog tigra

Ekonomija Politika

Saopštenje ekonomskog odbora stanke Srbija centar SRCE prenosimo u celosti:

Dosadašnja antisocijalna populistička politika Vlade Ane Brnabić sve veći broj građana gura ka ili ispod granice siromaštva. Analiza minimalne potrošačke korpe, koja je sastavljena tako da pokriva jedva 2/3 potreba kada je reč o kvalitetu i količini hrane prema standardima Svetske zdravstvene organizacije, dok više od trećine zaposlenih nema dovoljno novca ni za takvu potrošačku korpu, pokazatelj je da danas u Srbiji imamo sve više tzv. zaposlenih siromaha.

Poskupljenje namirnica u Srbiji je izrazito veliko u prethodne dve godine, višestruko veće od nominalne inflacije (hrana je poskupela 44% naspram 15,1% inflacije u 2022.g). U zemlji u kojoj više od polovine zaposlenih ne mogu da priušte ni 2/3 prosečne potrošačke korpe, a 25% domaćinstava nije u stanju da plaća redovno račune za struju i grejanje (Republički zavod za statistiku), jasno je da se egzistencijalne i socijalne potrebe zaposlenih zadovoljavaju ispod svakog nivoa dostojanstvenog života.

Srbija Centar je potpuno saglasan sa sve učestalijim pozivima javnosti i sindikata za preduzimanjem ekonomskih i socijalnih mera da se ovakvo stanje promeni. Umesto nametanja imaginarne realnosti, u kojoj građani treba da se hrane parizerom od 250 dinara, potrebne su hitne fiskalne i socijalne mere koje će biti upravljene ka socijalno najranjivijem delu stanovništva. U tom smislu, važan aspekt ekonomskog programa Srbija Centra predstavlja:

  • preraspodela poreskog tereta, u cilju smanjenja poreskog tereta zaposlenih za 12-15% i poreske podrške malom i srednjem preduzetništvu,
  • u kombinaciji sa merama socijalne podrške koje će biti usmerene ka onima čiji su prihodi između minimalne i medijalne zarade, umesto postojećih neselektivnih mera.

Cilj Srbija Centra je izgradnja solidarnog društva, u kome se rad ceni, a građani mogu da priušte život dostojan čoveka.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.