Srbija i Crna Gora u Orijentalnoj zbirci Istorijskog arhiva Šumadije u Kragujevcu

Kultura

U prisustvu predstavnika Minstarstva kulture, Ambasade Turske, Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA i mnogobrojnih gostiju u Etnografskom muzeju u Beogradu otvorena izložba “Srbija i Crna Gora u Orijentalnoj zbirci Istorijskog arhiva Šumadije Kragujevac” autora Nenada Karamijalkovića, Slavka Stepanovića i Mirjane Marinković.

Izložba predstavlja treću odnosno završnu fazu istoimenog projekta sufinansiranog od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, grada Kragujevca i Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA.

Na dvojezičnim izložbenim panoima nalazi se 13 dokumenata i isečci iz četiri knjige, izdvojeni iz Analitičkog inventara Orijentalne zbirke IAŠK, koja je sačinjena od 156 dokumenata i 31 knjige na osmanskom turskom i arapskom jeziku. Odabranim dokumentima se na najreprezentativniji način rekonstruišu prošlost Srbije i Crne Gore od kraja 18. do početka 20. veka kako u pogledu nacionalne, tako i društvene istorije ovih prostora. Takođe, publika je mogla da vidi i originalna dokumenta, a izložbu prati posebno osmišljen i sadržajan dvojezični katalog.

Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratili: Tijana Čolak-Antić Popović, direktorka Etnografskog muzeja, Sanja Živković, direktorka Istorijskog arhiva Šumadije Kragujevac, Mirjana Marinković, Slavko Stepanović, Nenad Karamijalković, autori izložbe i Mehmet Mete Anać, koordinator Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA, koji je i otvorio izložbu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.