BBC NEWS NA SRPSKOM

Srbija i Velika Britanija: Pošta Srbije izdala filatelističku marku u čast 100 godina BBC-ja i 185 godina diplomatskih odnosa

BBC News na srpskom Društvo

Pošta Srbije izdala je filatelističku marku „Srbija- Ujedinjeno Kraljevstvo 100 godina od osnivanja BBC-ja“ u čast sto godina tog medija i 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije.

Na slici je srpski pisac Borislav Pekić za mikrofonom BBC radija koji je od 1985. godine svake druge nedelje čitao tekstove koji su kasnije objavljeni kao knjiga „Pisma iz tuđine“.

Pored njega nalazi se i lik pisca Džordža Orvela koji je u periodu 1941-1943 tokom Drugog svetskog rata, kroz nastupe na BBC radiju bio poznati glas borbe protiv fašizma.

U programima BBC-ja obojica su učestvovala dok su emitovani iz čuvene zgrade Buš haus, sedišta medijske kuće od 1941. do 2021. godine.

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević rekao je da je BBC, kao jedan od najvećih globalnih emitera radijskog i televizijskog programa, „poznat po odličnom informativnom programu visokih standarda, vrsnom dokumentarnom programu, legendarnim serijama i odličnim dramama“.

  • Deo ovog stogodišnjeg impresivnog nasleđa je i BBC Svetski servis koji svake nedelje pruža profesionalne analize i prostor za debatu na 40 jezika, među kojima je i srpski za više od 365 miliona ljudi. Značaj BBC Svetskog servisa je ogroman posebno za one krajeve sveta gde je sloboda informisanja i uzražavanja ugrožena ili ograničena, rekao je Đorđević i uručio britanskoj ambasadorki Šan Meklaud posebno izdanje marke.
  • Uveren sam da će prijateljstvo između naših zemalja u budućnosti biti vidljivo na jedan mnogo viši način, dodao je on.
pošta
Adam Sofronijević, Marko Protić, Šan Meklaud, Zoran Đorđević

Ambasadorka Šan Meklaud je zahvalila Pošti Srbije što je prepoznala godišnjicu BBC-ja kao „jedan od najvažnijih događaja u ovoj godini“ i podsetila da mlađe generacije prepoznaju BBC-jev program i da gledaju popularne emisije i serije.

Kao primer je navela Plavu planetu Dejvida Atenboroa, Top Gir, kao i zajedničke junake i popkulturne ikone poput Del Boja i Crnog Guje koji su spojili Veliku Britaniju sa društvima širom sveta.

izgled počasne marke
Poštanska marka će se naći u prodaji od 12.

I BBC urednik Marko Protić zahvalio se na ovakvoj počasti u ime čitave korporacije i redakcije BBC na srpskom.

BBC se 2018. vratio publici u Srbiji i regionu posle pauze od sedam godina, ovog puta u digitalnom izdanju, naveo je on, a u digitalnom svetu borba za proverenim i tačnim informacijama je „oštrija i surovija nego bilo kada ranije“.

  • Cilj nam je da našoj publici ponudimo odgovore na pitanja koja je zanimaju, objašnjenja za pojave i događaje koji se smenjuju do sada nezamislivom brzinom i dubinsku analizu turbulentnih političkih, društvenih i ekonomskih zbivanja na Balkanu, u Srbiji i u svetu. Stvarajući originalni sadržaj, vodimo se osnovnim standardima BBC-ja – kredibilnost, poverenje, istina, tačnost, nepristrasnost, javni interes i zaštita ranjivih grupa, rekao je Protić.
Piše: BBC na srpskom
Fotografija: Umetnička realizacija filatelističkog izdanja delo je Bobana Savića, akademskog slikara
Tagovi:
BBC NEWS NA SRPSKOM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.