Srbija protiv nasilja, Kragujevac: Ako sada zaćutimo, crno nam se piše (VIDEO)

Grad Politika

Učesnici protesta Srbija protiv nasilja, koji je večeras održan u Kragujevcu poručili su opozicionim strankama i udruženjima da sarađuju sa građanima kako bi zajedno promenili aktuelnu vlast u Srbiji.

Građanski aktivista, preduzetnik iz Kragujevca Nebojša Veljković Guja pozvao je narodne poslanike i da se „razlete po celoj Srbiji“ i da se priključe protestima i kao govornici kažu svoje vizije, svoj plan i program kako bi se „zajedno krenulo u oslobađanje ove zemlje“.

On je rekao da je u Kragujevcu deset opozicionih stranaka već potpisalo sporazum o saradnji koji odlično funkcioniše.

  • Ja ne bih bio ovde da se oni ne dogovaraju. Ima mnogo razlika, ali o tim razlikama ćemo razgovarati kad budemo spasili kuću. Mi imamo veliki zadatak – da sačuvamo državu i odbranimo ustav, poručio je Veljković.

Okupljenim građanima na Đačkom trgu obratila se ekološka aktivistkinja iz Rekovca Marica Živanović Poljo koja je poručila da svaki čovek u Srbiji mora da shvati neophodnost borbe protiv „ovog zla koje se nadvilo nad Srbijom“.

  • Mi moramo da govorimo još glasnije i da preduzimamo sve što možemo jer ako sada zaćutimo – crno nam se piše, rekla je Živanović Poljo i pozvala građane na upornost i istrajnost.

Mislim da smo došli u izuzetno loše stanje u društvu da ne znamo protiv čega sve treba da se borimo i šta sve treba da branimo. I svaki čovek to oseća na svojoj koži, rekla je Živanović Poljo.

Ona je naglasila da muka u kojoj se svi nalazimo ujedinjuje ljude.

  • Mi moramo svi da se ujedinjujemo – svi pokreti, političke partije, organizacije, sva udruženja građana i svaki pojedinac ovde moraju da stanu jedni uz druge. Poruka svakog ovog protesta je – ne smemo odustati, boriti se moramo. Jadar neće pasti, ni Levač, ni Srbija, poručila je Živanović Poljo.

Nakon polučasovnog protesta na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije, građani su krenuli u protestnu šetnju ulicama Branka Radičevića, Aleksandra Prvog Karđorđevića i Crvenog barjaka gde su ostavili poruke lokalnoj vlasti povodom bezuspešne rekonstrukcije Gradske tržnice koja sve više podseća na građenje Skadra na Bojani.

Večerašnjem protestu u Kragujevcu i šetnji prisustvovala je i kopredsednica stranke Zajedno, profesorka Biološkog fakulteta u Beogradu, Biljana Stojković.

Građani su nosili zastave i transparentne, a na jednom od njih je pisalo: „Kompletni idiot ukida rad Anketnog odbora“.
Fotografija: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.