SRCE: EU ProPlus program, izbegavanje demokratskih procedura – propuštena prilika za razvoj

Politika

Saopštenje prenosimo u celosti:

Program Evropske Unije za lokalni razvoj, EU PRO Plus objavio je nedavno Javni poziv za predloge integralnih projekata proisteklih iz teritorijalnih strategija, za koji je EU opredelila 10 miliona evra. Poziv se odnosi na gradove i opštine u Srbiji koji su, uz podršku EU, razvile teritorijalne strategije. Usvojene teritorijalne strategije imaju za cilj da na oderđenoj teritoriji doprinesu jačanju specifičnog identiteta, prepoznatljivosti i atraktivnosti. Specifično se pominju teme kao što su: kvalitet urbanih područja, energetska efikasnost, prilagođavanje klimatskim promenama, digitalizacija, inovacije.

Da bi ovakav program podrške dao rezultate održive na duži rok, potrebno je ne samo da se poboljša infrastruktura na odabranim teritorijama, nego i da se poveća efikasnost lokalnih institucija i stručnost nosilaca odgovornih funkcija u gradskoj/opštinskoj upravi da prepoznaju posebnosti – razvojne potencijale svog grada/opštine. EU PRO Plus ima za cilj ne samo da poveća uključenost lokalnih ekonomija u šire ekonomske tokove i podstakne inovacije u razvoju, već  i da unapredi način upravljanja, jer podrazumeva određeni stepen decentralizacije i potreban nivo autonomije lokalnih aktera u opredeljivanju svojih razvojnih strategija.

Nažalost, dosadašnji tok realizacije ovog projekta u Srbiji pokazuje da je on već ugrožen istim slabostima institucionalnog poretka kao i svi razvojni projekti i politike u Srbiji. Visok nivo centralizacije, primat partijske pripadnosti nad strukom i prevelik uticaj lokalnih moćnika ne samo da otežavaju već i onemogućavaju uspešno sprovođenje EU programa namenjenih teritorijalnom razvoju. U takvim okolnostima i izvesni napretci koji se postignu u okviru institucija (obuka zaposlenih i sl.), ostaju neiskorišćeni bilo zbog zanemarivanja stečenih znanja ili zbog promene nosilaca određenih stručnih funkcija sa promenom političke garniture.

Prva faza realizacije ovog programa ukazuje na neažurnost odnosno netranspanetnost rada. Trebalo je da sve  odabrane lokalne samouprave  (Bor, Zaječar, Pirot, Niš, Leskovac, Novi Pazar, Loznica, Šabac, Užice, Kragujevac, Kruševac, Smederevo) razviju nacrte svojih teritorijalnih strategija do juna meseca 2023. godine. Na osnovu uvida (16.11.2023) u zvanične sajtove navedenih lokalnih samouprava uočava se neujednačenost u dostupnim informacijama o tome do koje faze se u razvoju teritorijalnih startegija stiglo, a kod šest od dvanaset LS nema javno dostupnog nacrta (koji je trebalo da je završen juna 2023 – Kruševac, Loznica, Smederevo, Kragujevac, Pirot, Novi Pazar).

Glavni problem sa ovakvim nedostatkom transparentnosti je izostanak predviđene široke participacije građana, na šta ukazuje i upitnik (sa građanima) čije je sprovođenje bilo sastavni deo izrade strategija. Na sajtu nekoliko LS nalazi se dokument upitnika (koji su građani mogli da preuzimaju), a jedino se na sajtu Novog Pazara nalaze i rezultati (iako nedostaje nacrt Staregije).  Koliko je značajna participacija građana ukazuje i sadržaj upitnika (koji je očigledno programski postavljen od strane EU), a odnosi se na  definisanje  identiteta određene teritorije, to jest na to šta građani prepoznaju kao njenu posebnost – vrednost, kako po sebi, tako i u odnosu na druga područja.  Zapravo, odustvo vidljivosti procesa izrade teritorijalne strategije odnosno uključenosti građana onemogućava oblikovanje autentičnog identiteta grada/opštine, čiji su suštinski nosioci upravo građani. Ovo je još jedan dokaz kako zanemarivanje i direktno kršenje demokratskih principa i procedura dodatno urušava jačanje institucija i ugrožava teritorijalni razvoj na račun održavanja političke moći nesposobnih SNS i SPS kadrova.

Srbija Centar se zalaže za depolitizaciju i profesionalizaciju javne uprave, kao i za efikasno korišćenje fondova EU za održiv razvoj u interesu građana.

Tagovi:

1 thoughts on “SRCE: EU ProPlus program, izbegavanje demokratskih procedura – propuštena prilika za razvoj

  1. Nije netransparentnost to što vi ne možete da pronađete odgovarajuće informacije a dostupne su i to baš na sajtovima JLS. Kao ni to da tako lako licitirate sa participacijom građana ili institucionalnim poretkom a sve zarad po starom srpskom predizbornom običaju sakupljanja jeftinih političkih poena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.