SRCE: Srbija nije kolonija Linglonga

Politika

Linglong se ponaša kao država u državi, istakao je danas Pokret SRCE, zahtevajući od države da svim zakonskim sredstvima stane u zaštitu srpskih kompanija i radnika i da ne dozvoli da ta kineska fabrika postupa kao da je „Srbija njihova kolonija“.

Država je Linglongu dala zemljište prve klase i infrastrukturu od otprilike 100 miliona evra da zaposli 1200 radnika, a gradnja fabrike je započeta bez studije o uticaju na životnu sredinu, naveli su iz pokreta.

  • Pored gradnje bez dozvole, njihove cevi za otpadnu vodu direktno su iz fabrike sprovedene u Begej na samo par kilometara od rezervata ‘Carska bara’, a u Kini je zbog takvog njihovog prekršaja podneta tužba, ukazali su iz Srca.

U međuvremenu je otkriveno robovsko postupanje sa radnicima dovedenim iz Vijetnama, ali je sve zataškano, a štrajk kineskih radnika zbog neisplaćenih zarada je isprva demantovan, a zatim je rečeno da će sve biti „ubrzo rešeno“, naveli su iz pokreta.

Radnici firme „Alfa tehnik“ iz Svilajnca juče su počeli blokadu ulaza u Linglong jer im ta kompanija duguje pet i po miliona evra, zbog čega nisu isplaćene plate njihovim radnicima.

  • Ova kompanija se ponaša kao država u državi. Naime, pre par dana se dogodio veliki požar u krugu fabrike, ali nije bilo moguće doći do informacija šta je gorelo. Njihovo uniformisano obezbeđenje je više puta napadalo novinare zbog snimanja spolja, a unutra javnost uopšte nema pristup, dodali su iz pokreta.

Zbog svih ovih događaja, SRCE zahteva od države da stane u zaštitu naših kompanija i radnika svim zakonskim sredstvima i da ne dozvoli da se Linglong ponaša kao da je Srbija njihova kolonija.

Nakon promene ovog kriminalnog režima, nadležni organi će ispitati sve malverzacije vezane za ovu kompaniju i odgovorni će biti procesuirani, poručili su iz pokreta.

Piše: FoNet
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.