SRPSKA OPOZICIJA: HITNO OMOGUĆITI NOVINARIMA SLOBODNO IZRAŽAVANJE

Politika

Srpska opozicija najoštrije osuđuje onemogućavanje novinarima da ubuduće postavljaju pitanja na konferencijama za štampu Kriznog štaba, tako što im se onemogućava prisutvo tim konferencijama. Konferencije za novinare bez novinara nisu konferencije za novinare.

Nakon jučerašnjeg promotivnog skupa Aleksandra Vučića u Nišu, gde nisu poštovana pravila zaštite ni okupljenih ni novinara, režim se odlučio da zbog „nezgodnih“ pitanja onemogući prisustvo novinara na budućim konferencijama za štampu. 

Postavljanje pitanja elektronskim putem ne može biti zamena za prisustvo konferencijama za štampu, pogotovo ako znamo da će medijske službe prethodno „pretresati“ pitanja nezavisnih novinara.

Više je nego simbolično da je ova zabrana počela da se primenjuje na godišnjicu ubistva Slavka Ćuruvije i da je ministar informisanja tada bio čovek koji danas presudno utiče na gušenju slobodne medija. 

Nakon Uredbe koja je trebala da „centralizuje“ informisanje, ovaj potez je uvođenje suštine te uredbe, samo drugim sredstvima i pod drugim nazivom. Ako se uzme u obzir apsolutna prorežimska orjentisanost svih televizija sa nacionalnom frekvencijom i sramotno tabloidizirano izveštavanje većine dnevnih novina, u kojima se blati opozicija i nezavisni intelektualci može se zaključiti da medijski mrak nikada nije bio dublji. 

Srpska opozicija traži da se sramna odluka odmah opozove i da se novinarima omogući slobodno izveštavanje i nesmetan pristup informacijama.

Savez za Srbiju, Pokret slobodnih građana, SDS, Ne davimo Beograd, Građanska platforma, Državotvorni pokret
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.