SSP Topola: Ponižavajući pregledi žena u Dispanzeru za ginekologiju

Politika

Predsednica Opštinskog odbora Stranke slobode i pravde u Topoli Dragana Marinković tvrdi da u Domu zdravlja u tom mestu često „nema neke osnovne medikamente, na primer ampule Diklofenak za bolove ili pomoćna sredstva kao što su gaze, zavoji i slično pa su pacijenti prinuđeni da ih kupuju“.

  • Dom zdravlja u Topoli otišao je korak dalje pa žene u Dispanzeru za ginekologiju ne mogu otići na ginekološki pregled ultrazvučnom sondom  dok ne odnesu prezervativ koji se koristi kod zastarelih ginekoloških sondi. Da li je moguće da dom zdravlja nije u mogućnosti mesečno da izdvoji maksimalan iznos od 26.000 dinara za kupovinu prezervativa, odnosno iznos koji bi se izdvojio ako lekari 22 radna dana u dve smene na svakih 15 minuta pacijentkinjama rade samo ginekološki pregled sondom? Pri tom pacijentkinje plaćaju patricipaciju 50 dinara, plus pregled 100 dinara. 

Marinković postavlja pitanje – da li je uprava doma zdravlja u Topoli sposobna da se suoči sa nekim ozbiljnijim problemima kada nije u mogućnosti da reši nabavku nekih osnovnih sredstava bez kojih zdravstveni radnici uz svu volju nisu u mogućnosti da rade i na taj način pacijentima obezbede kvalitetno lečenje i pored zastarele tehnologije?

Fotografija: SSP Topola

„Projekat se realizuje je u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora“.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.