Šta krije MUP od građana Kragujevca?

Grad naslov

Ukoliko ovih dana pošaljete upit Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), a da to pitanje nije u vezi sa hapšenjima dilera, pedofila, ubica ili kontrolom saobraćaja, velika je verovatnoća da odgovor nećete dobiti.

Čak ni ako je on zatražen kao Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, prema kojem je bilo koja institucija od koje zatražite informacije, dužna da u roku od 15 radnih dana na isti odgovori.

Gradom su se pronele priče da vladajuća struktura ’’doseljava’’ građane iz susednih opština (možda i država), ne bi li povećala svoje biračko telo pred predstojeće izbore 17. decembra.

Da sumnje nisu neosnovane, podgrejao je svojom izjavom ( samo u drugoj opštini ), prvi čovek Čajetina, Milan Stamatović, kada su krenule priče da će se njegova Zdrava Srbija priključiti Srpskoj naprednoj stranci na predstojećim izborima.

Na pitanje da li se na taj potez odlučio jer se plaši da bi u aprilu 2024. na lokalnim izborima u Čajetini, mogao da izgubio ovu opštinu, Stamatović je odgovorio da u to ne sumnja.

  • SNS može, s obzirom na svoju poziciju, da prebaci dobar deo birača u Čajetinu i da na taj način pobedi. Što je potpuno legitimno. Neke sigurne glasače možda iz Užica ili iz neke druge strane, može da prebaci u Čajetinu i da vi uz dobru podršku svojih građana – možete da izgubite zbog ljudi koji su došli sa strane. I zašto mi malo dugoročno gledamo napred u budućnost, šta bi se desilo da mi kao jedina lokalna samouprava budemo protivnik jednoj mašineriji koja ima sve poluge vlasti da nas prosto oduva sa političke scene, istakao je Stamatović.

Ova Stamatovićeva izjava zabeležena je 24. oktobra, a portal Glas Šumedije, je devet dana pre toga, tačnije 13. oktobra od Matične službe grada Kragujevca, Biroa u Beogradu, ali и MUP-a u Kragujevcu, zatražio odgovore na pitanja u vezi sa ovom temom.

Interesovalo nas je:

  1. Koliko je novoprijavljenih građana na teritoriji grada Kragujevac, od 1. septembra 2023. do 13. oktobra 2023.?
  2. Kakva je struktura novopridošlog stanovništa u pitanju? Odnosno, da li su u pitanju porodice sa maloletnim licima ili punoletni građani? (pitanje se odnosi na period od 1. septembra 2023. do 13. oktobra 2023.)
  3. Odakle dolaze novoprijavljeni građani? Odnosno koja su im prethodna mesta prebivališta? (pitanje se odnosi na period od 1. septembra 2023. do 13. oktobra 2023.)
  4. Koliko je bilo novoprijavljenih građana na teritoriji grada Kragujevac u 2022. godini?

Od Matične službe grada dobili smo ubrzo odgovor da takve informacije ne mogu oni da nam daju, jer nisu u njihovoj nadležnosti, dok od MUP-a gotovo mesec dana kasnije nismo dobili nikakav odgovor.

Da budemo u potpunosti korektni i transparentni, u telefonskoj komunikaciji nam je rečeno, pre nedelju dana, da su odgovori u pripremi.

Ni šest dana nakon isteka zakonskog roka, odgovor nismo dobili.

Portal Glas Šumadije će u skladu sa pravnim mogućnostima uputiti žalbu povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, a MUP-u javno upućujemo pitanje – Šta Ministarstvo unutrašnjih poslova krije od građana Kragujevca?

Tagovi:

5 thoughts on “Šta krije MUP od građana Kragujevca?

  1. Novinari mlatite praznu slamu sve radite zarad para pronadjite nesto sto narod zanima a ne gloposti i blacenje svoje srboje ma da vam je onaj copavi zagorac svi bi opipali goli otok a sad mozete da se…te po srbiji ali nadam se da ce doci vreme da kad iptuzujes srbiju zato moras i da odgovaras partije me ne zanimaju srbija je iznad svega zivela srbija

  2. Jeste istinito da kriju sve ima mnogoh sto ja licno poznajem dasu dosli u kg pre nekoliko meseci

  3. Ajde, ma stvarno? U ovaj Kragujevac samo još i vanzemaljci što ne krenu da se nastanjuju.
    A kragujevčana ni za pod krušku nema. Kakvi izbori, ovo ko u vreme Broza, referendum pa HVALA ZA DA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.