Stanari u Ulici Svetozara Markovića napravili dečje igralište jedino gde su mogli – ispod parkinga

Grad
Stanari zgrada u Ulici Svetozara Markovića zamolili su nas da objavimo njihovo pismo. Što činimo, uz obećanje da ćemo pitanja koja oni postavljaju u pismu, mi postaviti nadležnima u gradu:

Naselja Bubanj, Erdoglija, Aerodrom imaju prateće sadržaje: drvorede, klupe, sportsko igraliste, dečije igralište… Stanari zgrada u Ulici Svetozara Markovića, u „ekstra zoni“, gde je kvadrat stanova najskuplji – ne.

Zgrade do prodavnice „Trnava“, plava zgrada naspram nje, zgrada na uglu u kojoj je „Trnava“, zgrada u kojoj se nalazila poslovnica SBB-a i zgrada ispod nje u Ulici Zorana Đinđića, imaju samo parkinge. Sa prozora i terasa gledamo jedni drugima u terase i prozore. Ne postoji ni jedan metar u dužini između zgrada za drvored. Sunce prži automobile na parkingu. Stvara se zapara od betona i prašine sa gradilišta i ulice.

Zna se na koliko stambenih kvadrata slede igralište, park, klupe… Izračunajte koliko kvadrata imaju navedene zgrade i šta bi u okolini od pratećih sadržaja moralo da bude. 

Dečije igralište u odnosu na parkinge i okolne zgrade

Potreba da deca izađu u dvorište zgrade, navelo je stanare zgrade u Ulici Svetozara Markovića br. 40 da sakupe novac i naprave zaista lepo igralište sa penjalicama, ljuljaškama, peskom za decu, košem, konopcem za penjanje… U rupi, ispod parkinga. Gde izduvni gasovi iz auspuha automobila, koji se parkiraju, izlaze iznad dečijih glavica i padaju na njih. Čime su deca, umesto da izađu na svež vazduh, direktno zdravstveno ugrožena. Toga nema ni u beogradskoj Kaluđerici, koja je nastala mimo svih urbanističkih pravila. 

Kedrovi, pokušaj da se na minimalnoj površini napravi drvored (dečije igralište je iza zaštitnog platna)

Da bi se sprečio uticaj izduvnih gasova na decu posađena su kedrova stabla, koje su stanari obezbedili o svom trošku. Međutim prostor za drvored je širine jedan metar, a na drugoj strani nula, i nema mogućnosti da se napravi. Ispod tog parkinga, na zelenoj površini susednog dvorišta, projektovan je još jedan parking i dve zgrade. 

Ne mogu na tri susedne parcele da budu isprojektovane četiri petospratnice i šestospratnica, pet lokala, tri parkinga, dve podzemne garaže i ni jedno drvo. 

Javno apelujemo na gradonačelnika i urbaniste da se odmah ispod parcele Kp.br. 3789 isprojektuje drvored sa klupama, kako bi sledeći parking i zgrade razdvojili od našeg minimalno za dva metra i više. 

Tagovi:

6 thoughts on “Stanari u Ulici Svetozara Markovića napravili dečje igralište jedino gde su mogli – ispod parkinga

 1. Na par desetina metara je igralište ispred Opstine
  koje je vrlo pristojno i sredjeno. Roditelji su znali gde kupuju stanove i kakvi su uslovi zivota u toj zoni. Sve ima cenu, pa i život u krugu kragujevačke dvojke ! Žao mi je dece, treba im prostora za igru i aktivnosti, ali oni plaćaju cenu roditeljskih odluka !

 2. Smesni ste… Znali ste gde kupujete stanove, uvek mozete da ih prodate i preselite se u mir i tisinu uz cvrkut pticica u neko prigradsko naselje. Ne moze i 5 minuta do posla, 10m od prodavnice i 50m od kafica, i parkic za decu, jer vas sopstvena deca smatraju u tim istim stanovima.

  1. Nismo svi kupili stan u „ekstra zoni“……..
   Neki, kao ja, su dali PRADEDOVINU za zgradu.

   – NISMO JOŠ UVEK IZUMRLI, mi rođeni Kragujevčani, ako ste to mislili.
   I nije reč o boravku na selu, jer imamo gde da odemo; već o URBANISTIČKOM PROMAŠAJU.

   1. Izvinite pardon, ali i sami ste ucestvovali u tom urbanistickom promasaju. Svi koji su imali pradedovine u centru varosi su isli istom logikom, i svi su hteli da dobiju sto vise kvadrata i da namire celokupno potomstvo. Kad se donese odluka da se rusi kuca koju su gradili drugi, onda se presece, pa ako treba i odseli se u Sumarice ili Vinograde, i tamo se isto bude rodjeni Kragujevcanin, bez obzira na ulicu prebivalista.
    Ovako, sutra cete se zaliti sto vam je izgradjen soliter ili javna garaza ispred prozora. Pa verovatno je neko isto tako prodao dedovinu i investitoru dao da gradi soliter.
    Ali sto rece neko, imate i parkic na 200 m ispred opstine, ipak nije daleko.

   2. Gospodjo, kada ste nasledjenu PRADEDOVINU DAVALI investitorima, diktirali ste uslove i znali šta dobijate za to. Niste ocekivali valjda da uz benefite koje ste dobili, zadržite komoditet koji ste imali na PRADEDOVINI. Dobrovoljno ste prihvatili sve i nemate razlog da se bunite. Sto se tiče mesta rodjenja tiče , ne vidim svrhu pominjanja u ovom kontekstu. URBANISTIČKE PROMAŠAJE ste promenili VI SA DATIM PRADEDOVINAMA.

    1. Gospodine, kada smo davali pradedovinu nismo „diktirali uslove investitorima“….
     – Nego je investitor odstupio od građevinske dozvole.
     Pa je parking mesto napravio na projektovanoj zelenoj povrsini.
     Da bi na mestu tog projektovanog parking mesta, napravio još jedan lokal.

     – A to, izgleda, u ovom gradu ne kontroliše niko.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.