Stefan Janjić: Vlast nula zahteva i preporuka ispunila, 2. juna nema izbora

naslov Politika

Zamenik šefa poslaničke grupe Srbija centra u Skupštini Srbije Stefan Janjić izjavio je da vlast nije ispunila nijedan zahtev opozicije za popravljanje izbornih uslova niti implementirala preporuke ODIHR-a, te da zbog toga „2. juna nema izbora“

  • Gde je komisija koju smo tražili?  Šta je sa medijima? Više prostora ima Milica Zvetnica koju ste do juče zvali Mica Lažljivica i nije osvojila ni 1 odsto, ali je sad na listi SNS-a sa jednim kandidatom za odbornika. Izmene zakona u vezi sa prebivalištima i toga da je neophodno da birači budu prijavljeni na adresi minimum 12 meseci takođe nisu usvojene. Pošto je urađeno nula, nisu ispunjeni uslovi i nema izbora, rekao je Janjić u Skupštini Srbije.

On je podsetio da je opozicija imala četiri kolegijuma sa Anom Brnabić i da su na prvom, održanom 1. aprila, ispostavili tri zahteva u skladu sa dogovorom koji su koalicije Srbija protiv nasilja i NADA potpisale sa Proglasom.

  • Prvi zahtev je bila Komisija koja će imati kontrolu nad jedinstvenim biračkim spiskom i imati izvršna ovlašćenja. Drugi zahtev su bile medijske slobode, a treći objedinjavanje izbora u kome nije bilo reči o datumu. Nakon raspisivanja izbora za 2. jun onda se javio novi zahtev za spajanje izbora 2. juna. Vlast je bila izričito protiv toga na sastanku 17. aprila, a sutradan su to prihvatili.

Janjić je objasnio da koalicija Srbija protiv nasilja nije predložila izmene Zakona o lokalnim izborima kako to tvrdi vlast.

  • Mi smo predložili 1. aprila izmenu Člana 35, stav 1 Zakona o lokalnim izborima, nikad nismo pričali o drugim izmenama, zaključio je Janjić.
Fotografija: Srbija centar
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.