Stevanović ocenjuje da je budžet grada Kragujevca potrošački i da se ne očekuje ništa od investicija (VIDEO)

Politika

Odbornik „Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac” Veroljub Stevanović (ZZŠ) rekao je danas da je opozicija „apsolutno ujedinjena i saglasna u svim temama”, da svakog dana razgovara i ukazuje na mnoge nepravilnosti koje se vide u Skupštini grada u radu gradonačelnika i njegovih saradnika i daje predloge.

Stevanović je najavio „reakciju opozicije” i burne skupštine.

Kazao je da u očekuje sazivanje nekoliko sednica po hitnom postupku i najavio da će opozicija tražiti formiranje anketnih odbora.

Baviće se, kako je rekao, velikim kriminalom u vezi sa zemljištem kod „Zastavinog servisa”, zatim preispitivanjem poslova na Tržnici, Trgu Radomir Putnik, biračkim spiskom, radovima na fasadama…

https://www.glassumadije.rs/grad-daje-25-miliona-evra-privatniku-za-drzavnu-zemlju/

Uz kritike zbog sazivanja sednice Skupštine grada o budžetu za 2024. godinu po hitnom postupku, Stevanović je izneo ključne ocene o raspodeli para u gradskoj kasi.

Kazao je da je budžet grada Kragujevca potrošački, da se ne očekuje ništa od investicija, a ako grad ne dobije neki prihod od države u poslednja tri meseca – budžet pada.

Kazao je da je budžetska potrošnja „usmerena uglavnom na preživljavanje i plate” i da će sa takvim budžetom građanima Kragujevca biti „drastično lošije”.

Ocenio je da vlast treba da objasni kako je ovogodišnji budžet od oko 12 milijardi razvojni, kada se u poređenju sa 2021. godinom, kada je budžet bio oko devet milijardi, sada za investicije izdvaja nominalno duplo manje – 1,2 milijarde.

Stevanović smatra da više od polovine tog iznosa u stvari i „nisu investicije”, osim izgradnje novih puteva – 200 i 250 miliona za vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

On je postavio pitanje u vezi sa ulaganjem od 161 milion dinara za projektovanje i gradnju na Tržnici.

  • Da mi neko objasni, posle pet godina, šta sad novo projektujemo i gradimo, pa uz planirana sredstva koja će biti izdvojena u naredne dve godine, to znači preko milijardu dinara za jednu pijacu, koja je realno mogla da se uradi za višestruko manje para i u roku ne dužem od tri, četiri meseca, smatra Stevanović.

Stevanović je naveo da su davanja sa socijalu dva i po puta manja nego lane, a za selo se izdvaja tek 0,7 posto budžeta.

S druge strane, za plate radnika gradske uprave i budžetskih korisnika je predviđeno 25 posto budžeta odnosno 2,5 milijarde dinara, a za investicije dva puta manje.

  • Četiri i po puta su veće usluge po ugovoru u odnosu na prošlu godinu. Šta je to? To je apsolutna magla, to je nešto što se zloupotrebljava u određenim trenucima. Radi se o ukupno 3,7 milijardi dinara, ocenio je Stevanović.

Dodao je da je „diskutabilna stvar” gradski saobraćaj, za koji se izdvaja preko 1,2 milijarde od ukupno dve milijarde za drumski saobraćaj, odnosno oko 20 odsto budžeta, što je „neverovatna cifra”.

Stevanović je dodao da je naprednjačka vlast godinama pričala da subvencije treba ukinuti, a u budžetu za 2024. su isplanirali preko milijardu dinara.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.