Struja poskupljuje treći put, štedišama manji račun do 40 odsto

Društvo Ekonomija

Struja poskupljuje po treći put ove godine 1. novembra, ali je Vlada Srbije usvojila preporuku da „Elektroprivreda Srbije“ ove zime obračunava građanima popuste ako štede struju. Popust za štediše će biti od 20 do 40 odsto počev od oktobarskih računa za racionalnu potrošnju struje, prenosi Nova ekonomija.

Građani koji smanje potrošnju struje između 20 i 25 odsto moći će da računaju na popust od 30 odsto, dok će oni koji uštede između 25 i 30 odsto struje ostvariti popust od 35 odsto, saopštila je Vlada Srbije.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da će popusti važiti počev od oktobarskih računa 2023. godine, zaključno sa računom za mart 2024. godine.

Đedović Handanović je rekla da će građani koji budu smanjili potrošnju za više od pet odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine dobiti umanjene račune za struju za 20 do 40 odsto narednih šest meseci.

Cilj Vlade Srbije je, kako je navela, da stimuliše odgovornu potrošnju struje jer to ujedno doprinosi pre svega budžetu građana, ali i energetskoj stabilnosti zemlje.

Struja će u Srbiji od 1. novembra poskupeti osam odsto, objavila je u četvrtak 28. septembra Agencije za energetiku.

Prosečna cena struje za domaćinstva i male kupce iznosiće od 1. novembra 10,26 dinata za kilovat-čas (bez poreza i taksi), odnosno 14,29 dinara za kilovat-čas (sa porezima i taksama).

Struja u Srbiji prethodno je poskupela 1. januara i 1. maja, za po osam odsto.

Krajem jeseni 2022. Vlada Srbije je sklopila obavezujući stendbaj aranžman sa MMF-om u kome je predviđeno postepeno dovođenje cene struje i gasa na tržišni nivo.

Izvor i fotografija: Nova ekonomija; Kompas.rs
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.